Обединеното кралство смята, че Иран е доставил на Русия балистични ракети, посочи министърът на отбраната Грант Шапс

В интервю за House Magazine старшият министър потвърди, че Великобритания има информация за докладвано предоставяне на ракети земя-земя от Иран на Русия, но отказа да навлезе в подробности.

Информационната агенция "Ройтерс" съобщи през февруари, че иранският режим е доставил на Русия голям брой балистични ракети. Доклада предизвика бързо предупреждение от САЩ, че ако информацията е достоверна, Иран ще бъде посрещнат с "сериозен" отговор от международната общност.

Иран публично отрече да е снабдил Русия с ракетите. Говорейки тази седмица, Шапс намекна, че Великобритания разполага с разузнаване, подкрепящо твърдението.

"Да. Не мога да навлизам в това", каза Шапс пред House Magazine, попитан дали има някаква информация относно предоставянето на балистични ракети от Иран на Русия.

"Но независимо дали става дума за балистични ракети или за дроновете "Шахед", с които те снабдиха Русия, ние видяхме, че ако ако има война в света, често Иран я подклажда или помага за снабдяването в този случай

Шапс добави: "Те оказват лошо влияние не само върху техния регион, но в този случай и в Европа".

Всяка доставка на ракети от Иран за Русия би означавала засилване на военните връзки между двете страни. Първоначално Техеран се въздържа да предложи на Русия ракети поради заплахата от нови санкции.

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа приключват без пробив
Обновена

Преговорите за прекратяване на огъня в Газа приключват без пробив

Остават само няколко дни за спиране на боевете преди началото на Рамазан