План на антимигрантска група да организира парти на открито с много свинско месо и алкохол извън мигрантски лагер край Солун предизвика смут в Гърция, съобщава "Грийк рипортър".

Депутатите се скараха за предложеното барбекю, хиляди осъдиха събитието като провокативно в социалните медии, а други хиляди го защитиха като конституционно право на гръцкия народ.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви в сряда, че е "недобросъвестно да се добавя масло в огъня" и призовава за спокойствие. Той обаче посочва, че "всеки грък може да прави каквото иска в контекста на Конституцията и законността".

Гръцката група Enomenoi Makedones (Обединени македонци) изпрати онлайн покана за присъствие на събитието в близост до мигрантския лагер в Диавата, разположен на няколко километра западно от Солун. 

Участниците планираха да консумират свинско и алкохол в знак на протест срещу нарастващия брой имигранти в Гърция, тъй като за мюсюлманите консумацията на свинско месо и алкохол е забранена от Корана.

Изказвайки се по телевизия "Антена" в сряда Димитрис Зиабазис, един от организаторите на събитието, защити групата, като заяви, че това е просто иновативен начин да се подчертае фактът, че районът на Диавата се превръща в гето.

В парламентарен дебат в Атина левият политик Кристос Джианолис заяви, че е трудно да се каже дали събитието нарушава някакви закони, но го нарече "позор" и "провокация срещу хора с други убеждения". Той призовава организаторите да понесат отговорност за този "нов тип политическо и престъпно поведение".

Консервативният политик Костас Киранакис изтъкна в отговор, че гражданите от държави извън ЕС не трябва да диктуват как живеят гърците и че всякакви ограничения срещу храната, предоставена на барбекюто, биха означавали ограничения на правата на гръцките граждани.

Гърци плашат да блокират островни пристанища заради кораби с мигранти

Гърци плашат да блокират островни пристанища заради кораби с мигранти

Притокът на мигранти и бежанци продължава, 323 души за една нощ