Жителите на остров Лерос заплашват да се мобилизират в знак на протест срещу големия брой бежанци и мигранти, които живеят в съоръженията на острова, както и плановете повече мигранти да бъдат прехвърлени от остров Сими в Лерос, съобщава "Грийк рипортър".

Кметът на Лерос, Михалис Колиас определи настоящите условия на острова като "неприемливи", тъй като приблизително 3000 чуждестранни граждани вече живеят в лагери на малкия остров.

Съветът на Европа критикува Гърция за "отчайващи" условия за мигранти в лагери

Съветът на Европа критикува Гърция за "отчайващи" условия за мигранти в лагери

"Семейства къртят скали за място по стръмни склонове и се борят за оцеляване"

"Невъзможно е да се вземат подобни решения и да се доведат повече мигранти тук. Вече имаме голям проблем. Съоръженията могат да приемат до 800 души и ние вече имаме 2000 - някои от тях са на плажа с одеяло и чаршаф ", протестира той.

Кметът призова жителите на острова да блокират пристанището и да не позволят фериботът с 40-те мигранти от Сими да пристигне.

"Ще отидем на пристанище и ще призовем хората да дойдат и да протестират и всеки да поеме своите отговорности", обяснява кметът.

Междувременно притокът на мигранти и бежанци към северните Егейски острови продължава.

Гърция прие закона, ограничаващ пристигането на мигранти

Гърция прие закона, ограничаващ пристигането на мигранти

Това предизвика масови критики от ООН и правозащитни организации

Осем лодки с 323 чуждестранни граждани пристигнаха на остров Лесбос в четвъртък в полунощ и бяха изпратени в лагера "Мория", където броят на мигрантите вече надхвърля 15 000.

Според данни на полицията, 6 868 мигранти и бежанци са пристигнали в северните Егейски острови през октомври, от тях 3 474 в Лесбос, 1 820 в Хиос и 1556 в Самос.

Гръцкият парламент прие нов закон рано в петък, който има за цел да облекчи натиска върху Егейските острови чрез ускоряване на процедурите за убежище и връщането на мигрантите в Турция.

ЕСПЧ осъди Гърция за часове по религиозно образование и декларации за нехристияни

ЕСПЧ осъди Гърция за часове по религиозно образование и декларации за нехристияни

"Гърция няма право да задължава родители и деца да разкриват своите убеждения"