Гърция прие спорен закон, целящ ограничаване на пристигащите мигранти, предизвиквайки масови критики от правозащитни организации, които твърдят, че законът отслабва защитата на бежанците, съобщава "Ройтерс".

Правителството твърди, че новото законодателство, прието късно снощи, се опитва да събере на едно място намиращи се в различни закони и правилници разпоредби, и да депортира онези хора, чиито кандидатури за убежище са били отхвърлени.

Съветът на Европа критикува Гърция за "отчайващи" условия за мигранти в лагери

Съветът на Европа критикува Гърция за "отчайващи" условия за мигранти в лагери

"Семейства къртят скали за място по стръмни склонове и се борят за оцеляване"

Няколко неправителствени организации и Върховният комисариат на ООН за бежанците изразиха опасения относно законодателството, изтъквайки, че то отменя основните човешки права на бежанците.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза пред парламента преди гласуването, че законопроектът също така има за цел да изпрати ясно послание: "Стига, стига с тези хора, които знаят, че нямат право на убежище и въпреки това се опитват да преминат и да останат в нашата страна."

"Тези хора бързо ще бъдат върнати в Турция... или в страната си и ще загубят всички пари, които са дали на презрените трафиканти", настоя още гръцкият премиер.

Селяни в Гърция замерят с камъни автобуси с мигранти

Селяни в Гърция замерят с камъни автобуси с мигранти

Селяните са от северното крайбрежно село Врасна

Законопроектът беше приет, след като Съветът на Европа вчера разкритикува остро условията за живот на хиляди търсещи убежище като "ужасяващи" в пренаселените гръцки лагери, включително чакания по няколко часа за храна и за тоалетни и липса на достъп до лекарства.

Дуня Миятович, която е комисар по правата на човека към Съвета на Европа, изтъкна, че е била свидетел как хора се редят на опашки за храна или да използват баня в продължение на повече от три часа в бежански лагери на два гръцки острова.

"Хората, които срещнах, живеят в ужасни условия и непоносим ад", подчерта тя по време на пресконференция, отбелязвайки, че мигрантите имат затруднения с пренаселеността, липсата на подслон, лошите хигиенни условия и липсата на достъп до медицинска помощ.

Изтеглят мигранти от остров Самос във вътрешността на Гърция

Изтеглят мигранти от остров Самос във вътрешността на Гърция

Гръцките въоръжени сили били в повишена бойна готовност

В момента Гърция изпитва затруднения с най-големия ръст на пристигащи бежанци от 2015 г. насам, когато повече от 1 млн. души влязоха в Европа от Турция през Гърция. Около 34 000 търсещи убежище и мигранти са държани в лагери на Егейските острови близо до Турция.

Въпреки че консервативното правителство на Гърция започна да премества повече хора в континенталната част на страната, скокът на пристигащите мигранти означава, че те се заместват толкова бързо, колкото заминават.

"Видях деца с кожни заболявания, които не са лекувани. Чух за липсата на лекарства, които изобщо не са достъпни за тези хора. Няма достъп до здраве, няма правилен достъп до здраве и много други неща, които са наистина доста шокиращи за Европа през 21 век", посочи Миятович.

Правителството хвърля вината за пренаселеността върху хазартния подход на бившето ляво правителство на Алексис Ципрас, което загуби изборите, които се проведоха през юли. Гръцките власти планират до края на годината да преместят 20 000 мигранти в континенталната част.

Мигранти подпалиха лагера си на гръцкия остров Самос, полицията ги спря от вендета

Мигранти подпалиха лагера си на гръцкия остров Самос, полицията ги спря от вендета

Жители на Лесбос замеряха кораб на активисти