Международната организация по миграцията изрази загриженост след нападение в Северна Гърция срещу автобуси, превозващи около 380 мигранти, което организацията определи като изолиран инцидент, съобщава "Франс прес".

Въпреки полицейското присъствие, девет автобуса, откарващи семейства и уязвими мигранти до съоръжение близо до северното гръцко крайбрежно село Врасна, са били принудени да се върнат, след като десетки жители на селото са блокирали пътя, хвърляли са камъни и са скандирали "затворете границата" и "изхвърлете нелегалните мигранти".

Изтеглят мигранти от остров Самос във вътрешността на Гърция

Изтеглят мигранти от остров Самос във вътрешността на Гърция

Гръцките въоръжени сили били в повишена бойна готовност

Мигрантите в крайна сметка са били откарани в хотели на остров Евбея, на 400 км на юг.

В изявление на Международната организация по миграцията се изразява загриженост "за инцидентите с насилие, които се разиграха в района на Врасна", което тя нарече "изолиран инцидент".

Международната организация по миграцията призова гръцкото правителство и неправителствени организации "да работят заедно, за да се предотврати" повторение на подобни ситуации.

Гърция скочи на Турция за мигрантите

Гърция скочи на Турция за мигрантите

Както и за преразглеждане на споразумението между ЕС и Турция за мигрантите

Гърция отново се превърна в главна точка за влизане на хора, търсещи убежище или по-добър живот в Европа, което представлява предизвикателство за консервативното правителство на Кириакос Мицотакис, дошло на власт през юли.

То иска да създаде 20 000 места за мигранти, които насищат малки гръцки острови в Егейско море.

Местните власти обаче започнаха да се противопоставят на плановете на правителството, като град Пентели в северните покрайнини на Атина отказва да приеме група непълнолетни, които са непридружени.

Хора, които подкрепят мигрантите, започнаха кампания с листовки, а червена боя беше плисната в кметството на град Пентели тази сутрин.