Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова Турция да "поеме отговорност" за новата вълна от мигранти в Гърция, а също така и за преразглеждане на споразумението между Европейския съюз и Турция, за да може Атина да ускори връщането на хора, на които им е отказано убежище, съобщава "Франс прес".

"Турция трябва да поеме отговорност" и да "контролира мигрантския поток в Егейско море", подчерта лидерът на гръцката десница по време на дебат в парламента за миграцията.

Мицотакис: Голяма част от преминаващите граници са мигранти, а не бежанци

Мицотакис: Голяма част от преминаващите граници са мигранти, а не бежанци

Гърция планира да иска санкции срещу държави от ЕС, които отказват бежански квоти

Гърция се почувства под нарастващ натиск. За първи път от 2016 г. насам страната се превърна в главно входно пристанище за влизане в Европейския съюз за мигранти и бежанци, пристигащи от западните брегове на Турция.

Агенцията на ООН за бежанците (UNHCR) обяви във вторник, че пристигащите по море от Турция в Гърция, предимно афганистански и сирийски семейства, са се увеличи до 10 258 мигранти през септември.

От агенцията посочиха, че това е най-високият брой мигранти за месец от 2016 г. насам, когато Европейският съюз постигна споразумение с Турция за ограничаване на потока от пристигащи.

Турция приюти близо 3,6 млн. бежанци, огромното мнозинство от съседната опустошена от война Сирия.

Гърция депортира 10 000 мигранти до края на 2020-а

Гърция депортира 10 000 мигранти до края на 2020-а

След като в пренаселения лагер "Мория" на Лесбос се разразиха сблъсъци

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши в началото на септември да отприщи нова вълна от мигранти към ЕС, ако не получи още международна помощ.

Анкара иска да създаде в Сирия "зона за сигурност", така че бежанците да могат да се върнат там.

Ала след голям пожар в пренаселен бежански лагер на гръцкия остров Лесбос на 29 септември, при който имаше жертви, Атина обеща да депортира до края на 2020 г. в Турция 10 000 мигранти, които не изпълняват изискванията за убежище.

За четири години и половина при предишното ляво гръцко правителство, Турция взе обратно по-малко от 2000 души.

Двама загинали при пожар в мигрантски център в Гърция

Двама загинали при пожар в мигрантски център в Гърция

Майка и дете са жертвите на инцидента в претъпкания лагер

Необходими ревизии на споразумението между ЕС и Турция за ускоряване на връщанията на мигранти ще бъдат обсъдени на срещата на лидерите на страните членки на ЕС по-късно този месец.

Мицотакис настоява, че повечето новопристигащи в Гърция са "икономически мигранти" от Афганистан или Субсахарска Африка, а не бежанци от Сирия.