За разлика от 2015 г., по-голямата част от хората, преминаващи граници, за да влязат в Европа през Гърция, са мигранти, а не бежанци, заяви премиерът Кириакос Мицотакис пред парламента, цитиран от "Катимерини".

"Бежанците са едно нещо, икономическите мигранти са съвсем друго", обяснява той в отговор на въпрос на Янис Варуфакис, който призовава за затваряне на пренаселения център "Мория" на остров Лесбос.

"Трябва да признаем, че въз основа на реални данни, проблемът, с който сега се занимаваме, е миграцията, а не толкова бежанци", коментира той.

Гръцкият премиер заяви, че през 2015 г. сирийците са представлявали около 75% от пристигащите, докато днес те са 20%.

Гърция депортира 10 000 мигранти до края на 2020-а

Гърция депортира 10 000 мигранти до края на 2020-а

След като в пренаселения лагер "Мория" на Лесбос се разразиха сблъсъци

Около половината пристигащи са икономически мигранти от Афганистан и Пакистан и са прехвърляни от организирани кръгове на трафиканти, допълва Мицотакис.

Мицотакис излага четири паралелни политики, предприети от правителството в опит да се промени тази ситуацията: по-строга и справедлива система за убежище (която ще бъде определена в законопроект, който скоро ще бъде внесен в парламента); по-добра координация между различните държавни агенции, както и между държавните и неправителствените организации с цел подобряване на мониторинга и отчетността; по-строг граничен контрол, включително увеличени морски патрули и допълнителни гранични застави в района на Еврос; и накрая, кампания за определяне на миграционно-бежанската криза като международен въпрос.

Мицотакис допълва, че Гърция планира да поиска санкции срещу държави-членки на ЕС, които отказват бежански квоти.

265 мигранти пристигнали на о.Лесбос за 24 часа

265 мигранти пристигнали на о.Лесбос за 24 часа

Властите имат огромен проблем с бежанците