Гръцки студенти хвърлиха бензинови бомби по полицията, която отговори със сълзотворен газ в центъра на Атина в петък, часове преди парламентът да приеме законодателство, което ще позволи на чуждестранни частни университети да създават филиали в страната, предава "Ройтерс".

Хиляди студенти протестираха мирно седмици наред срещу реформата, която според тях ще обезцени дипломите от държавните университети, но гневът преля точно когато премиерът Кириакос Мицотакис призова депутатите да гласуват законопроекта.

"Страхуваме се, че ... ако успеем да завършим, никога няма да можем да си намерим работа никъде", каза Стратос Кацелис, 25. "Никой млад човек днес не може да направи какъвто и да е план за бъдещето. Всички сме в задънени улици."

Мицотакис, който спечели втори мандат през юни миналата година, каза, че законът ще помогне да се спре масовото изселване на десетки хиляди гръцки студенти към университети в чужбина, спънка за икономиката, която все още се възстановява от продължилата десетилетие финансова криза.

Законопроектът също така ще помогне за изравняването на Гърция с останалата част от Европейския съюз и ще засили конкуренцията във висшето образование, каза той.

Законопроектът вероятно ще бъде одобрен, тъй като консервативното правителство контролира 158 депутати в 300-местния законодателен орган.

"Парламентът е призован не само да гласува основен законопроект, но и да одобри радикална и смела образователна реформа за растеж и социална справедливост", каза Мицотакис.

"Това най-накрая ще позволи на недържавни институции с нестопанска цел да работят в нашата страна."

Студентите, с подкрепата на някои преподаватели и университетски служители, не са убедени. Една група се откъсна от демонстрацията и хвърли бензинови бомби по полицията, която ги разпръсна със сълзотворен газ, казаха свидетели на Ройтерс и полицейски служител.

Законопроектът е част от програмата за реформи на правителството, която включва и закон за еднополовите бракове , приет миналия месец.

Гърция харчи 3%-4% от годишната си икономическа продукция за образование, което е под средното за ЕС. Но Мицотакис каза, че законопроектът предвижда увеличено финансиране за държавните университети.

Бомба гръмна до бензиностанция в Гърция

Бомба гръмна до бензиностанция в Гърция

Няма данни за жертви и ранени при инцидента в Пирея