Гръцкият премиер Алексис Ципрас прие оставката на Никос Коциас като външен министър, съобщава "Катимерини".

Премиерът благодари на Коциас за приноса му към правителството и страната през последните 3 години и половина и "за ценния си принос през всичките тези години за повишаване на геополитическата роля на страната".

Ципрас ще поеме поста на министър на външните работи, за да гарантира успешното завършване на сделката за името на Македония.

Пред журналисти, Ципрас призова Македония да подкрепи конституционните промени в текущия дебат в парламента, като добавя, че Гърция няма да приеме членството на балканската страна в нито една международна организация под името "Република Македония".

Ципрас към Скопие: Няма ЕС и НАТО, ако не приемете сделката

Ципрас към Скопие: Няма ЕС и НАТО, ако не приемете сделката

Няма да има друга подобна възможност за присъединяване към ЕС

Коциас подаде оставката си ден след напрегната среща на кабинета, по време на която се сблъска с министъра на отбраната Панос Каменос по споразумението от Преспа, Каменос се противопостави на сделката.

Източници коментират пред "Катимерини", че Коциас е недоволен от факта, че Ципрас не успя да го подкрепи срещу атаките на Каменос.

Съгласно същите източници, по време на срещата на кабинета вчера, Каменос обвинява Коциас, че е злоупотребил с тайни средства на външно министерство и е човек на американския милиардер, финансист Джордж Сорос.

Могерини: Преспанското споразумение е уникална възможност, може да не се повтори

Могерини: Преспанското споразумение е уникална възможност, може да не се повтори

Позицията ни е ясна: ЕС напълно подкрепя постигнатото споразумение

Служители, близки до външния министър, заявиха, че са "дълбоко обидни" от твърденията.

В коментар по повод оставката си, Коциас коментира, че Ципрас и няколко министри са "решили с кого да бъдат", преди да цитира гръцкия поет Динос Кристинопулос: "Те направиха всичко възможно да ме погребат, но забравиха, че съм семе."

Коалиционните партньори на Ципрас няма да подкрепят споразумението с Македония

Коалиционните партньори на Ципрас няма да подкрепят споразумението с Македония

Ако това споразумение бъде внесено в парламента на Гърция, ние нямаме мандат от народа да останем в коалиционното правителство