Споразумението за името между Гърция и Македония е "уникална възможност за помирение".

Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини в интервю за ANA-MPA, пише вестник "Катимерини".

Андрея Стойковски: Македония има нужда от рационално мислене

Андрея Стойковски: Македония има нужда от рационално мислене

В Македония предстои политическа развръзка

В понеделник парламентът на Македония ще започне дебати за промяна на конституцията и приемане на Преспанското споразумение от юни. Правителството се нуждае от 2/3 (80 от 120 депутати) подкрепа в парламента, за да прокара законодателството.

"Позицията ни е ясна: ЕС напълно подкрепя постигнатото споразумение. Това е уникална възможност за помирение в Югоизточна Европа, която също е в интерес на Гърция, възможност, която може да не се повтори скоро", предупреди Могерини.

Македония да поеме подадената й ръка, призова Плевнелиев

Македония да поеме подадената й ръка, призова Плевнелиев

България да даде европейски излаз на всички Балкански държави

Според нея премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев са показали "политически кураж, лидерство и отговорност" с опита си окончателно да разрешат 27-годишния спор за името.

Запитана дали споразумението ще донесе стабилност на Балканите, Могерини отговори, че може да допринесе за "трансформиране на цяла Югоизточна Европа".

Македония се насочва към предсрочни избори, пише гръцки вестник

Македония се насочва към предсрочни избори, пише гръцки вестник

Молбата е отхвърлена от Заев

"Поддържането на добросъседски отношения ще ни помогне да работим заедно за справяне с много общи предизвикателства, включително в сферата на сигурността и миграцията", смята топ дипломатът на ЕС.

Вчера Ципрас предупреди Скопие, че няма да има членство в ЕС и НАТО, ако Македония не приеме споразумението.