Подписаното Преспанско споразумение е една подадена ръка за присъединяването на Македония в ЕС и НАТО. ЕС и НАТО няма какво да направят повече, защото те направиха всичко, че даже и повече.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 година) по време на дискусия на тема "Българската и европейската гледна точка: Референдумът в Македония".

Андрея Стойковски: Македония има нужда от рационално мислене

Андрея Стойковски: Македония има нужда от рационално мислене

В Македония предстои политическа развръзка

Дискусията цели да даде разяснение на ситуацията след референдума в Македония и на перспективите на страната по пътя към НАТО и ЕС.

Той се обяви за подкрепа на Преспанското споразумение и добави, че това е една подадена ръка и шанс, който не трябва да бъде изпускан. "Това е подадена ръка от съдбата, защото, ако вие не я поеме, няма да има втори шанс в следващите 20 години", каза той.

Време е да пратим в историята "бившата югославска република", призова Заев

Време е да пратим в историята "бившата югославска република", призова Заев

Заев навива депутатите от правната комисия в страната да гласуват промените

Нека всеки един от нас не крие проблемите, а да ги знаем, призова Плевнелиев и допълни, че трябва да си подадем взаимно ръка, за да вървим напред.

Плевнелиев: "Нека заедно вървим напред, ние сме с вас."

Плевнелиев се похвали, че бил горд от това да бъде част от Европейския съвет по външна политика, базиран на три вълшебни думички - демокрация, социална и отговорна икономика и интеграция.

Той се похвали, че е член и на Охридската група, която има за цел да помогне на Македония да влезе в НАТО и ЕС, защото е настъпил историческият момент.

"България да даде европейски излаз на всички Балкански държави", призова експрезидентът.

Плевнелиев си спомни, че като роден в Гоце Делчев по време на комунизма най-големият му празник е бил да отиде до Щип, тъй като там за него е било друга планета. Тогава Македония е била много по-наред от държави като Чехия, Унгария и други. Той припомни, че след 20 години, когато се върнал там, останал потресен от застоя и липсата на прогрес. Тогава Македония се оказа, че е 10 години по-назад от България.

Референдумът в Македония е историческо самоубийство според Георге Иванов

Референдумът в Македония е историческо самоубийство според Георге Иванов

Македонския президент призова хората да бойкотират допитването

"Защо в тази прекрасна държава и прекрасен народ се взеха всички грешни решения и защо те не успяха да се интегрират. Чехия, Унгария и Словакия днес изглеждат по един различен начин, докато за Македония не можем да кажем същото. В македонската страна се установиха едни отношения на клинтализъм, ендемична корупция и превзета държава в това, че институциите обслужваха силните на деня. Македония не успя да излъчи правилните сигнали за интеграция в ЕС и НАТО", отсече Плевнелиев.

Част от причините затова били, че в последните 10 години Македония се управлява от национал-популисти.
Те доведоха до това, което можем да видим сега в македонската страна, категоричен е Плевнелиев.

Македонското правителство внесе в парламента законопроекта за промяна на името

Македонското правителство внесе в парламента законопроекта за промяна на името

Днес парламентът ще обсъди правителственото предложение

Той припомни, че в първата година от своя мандат като президент е имал интензивни разговори с президента и премиера на Македония и за това как България би могла да помогне.

"Говорихме си за всички проблеми, а накрая приключваме с едно комюнике и проблеми няма, всичко било наред и отношенията са перфектни. Не е така, проблеми имаше", обясни той.

Гърция притеснена: Разпадането на Македония ще е най-лошият сценарий

Гърция притеснена: Разпадането на Македония ще е най-лошият сценарий

Според гръцкия външен министър над 50 процента са гласували на референдума