Грета Тунберг, която вдъхнови ново поколение активисти да присъстват на Световния икономически форум в Давос тази година, призова световните лидери да се вслушат в младите хора, съобщава "Ройтерс".

"Не съм човек, който може да се оплаче, че не е чуван", отбеляза тя, предизвиквайки смях в публиката по време на обсъждане под наслов "Подготовка за устойчив път към общо бъдеще" в първия ден на ежегодната среща на Световния икономически форум.

Грета Тунберг настоя световните лидери да сложат край на "лудостта" с изкопаемите горива

Грета Тунберг настоя световните лидери да сложат край на "лудостта" с изкопаемите горива

"Всичко по-малко би било предателство срещу самия живот"

"Науката и гласът на младите хора не са центърът на разговора, а трябва да бъдат", настоя шведската активистка за борба с климатичните промени.

Няколко млади активисти отидоха в швейцарския ски курорт Давос тази година, следвайки стъпките на Тунберг.

Сред "героите на климата", приветствани от Световния икономически форум, са ирландския тийнейджър учен и инженер Фион Ферейра, който създаде решение за предотвратяване микропластмасата да достигне до океаните.

Грета Тунберг е "Личност на годината" за 2019 г. на "Тайм"

Грета Тунберг е "Личност на годината" за 2019 г. на "Тайм"

Шведският активист Грета Тунберг е "Личност на годината" за 2019 г.

Сред тях също така са южноафриканската 17-годишна активистка за климата Аяха Мелитафа и канадката Отъм Пелтие, която се застъпва за опазването на водите от 8-годишна възраст.

"Става дума за нас и бъдещите поколения и тези, които са засегнати днес", подчерта Тунберг и добави: "Трябва да вземем предвид науката в разговора."