Грета Тунберг и нейните съидейници активисти за климата настояват световните лидери незабавно да сложат край на "лудостта" с правенето на огромни текущи инвестиции в сондажи за изкопаеми горива и предоставянето на огромни субсидии за използването на въглища, петрол и газ, информира "Гардиън".

21-те млади активисти за климата също така призовават политическите и бизнес лидерите, които ще присъстват на Световния икономически форум в Давос, да гарантират, че инвестиционните фондове ще се отърват от своите участия в компании за изкопаеми горива.

Промени в обществения климат

Промени в обществения климат

Климатичната криза е общ световен проблем и частичните (евро)решения не могат да разрешат кризата

"Всичко по-малко би било предателство срещу самия живот", изтъкват Тунберг и колегите ѝ в статия за "Гардиън", като допълват: "Днес да се действа, както се действа обичайно, се превръща в престъпление срещу човечеството. Настояваме да изиграете своята роля за прекратяване на тази лудост."

Изгарянето на изкопаеми горива е най-големият двигател на критичното положение с климата. Учените прогнозират катастрофални последици, освен ако не се предприеме бързо намаляване на емисиите, но глобалните емисии на газове с парников ефект все още нарастват.

"Младите хора са мамени от по-възрастните поколения и хората с власт", подчертават климатичните активисти, като допълват: "За някои може да изглежда, че искаме много. Но това е само най-минималното усилие, необходимо за започване на бързия преход към устойчивост" на икономиката и енергетиката.

ЕС се договори за климатична неутралност до 2050 година

ЕС се договори за климатична неутралност до 2050 година

Полша в особено положение

Голяма част от съществуващите в света залежи от въглища, нефт и газ трябва да се оставят в земята, за да се избегнат най-лошите въздействия от глобалното затопляне. Но инвестициите в проучване и добив на изкопаеми горива остават високи.

От подписването на Парижкото споразумение за климата през 2015 г. насам най-големите инвестиционни банки в света са предоставили над 700 млрд. долара на компании за изкопаеми горива за разработване на нови проекти, като общата инвестиция се оценява на трилиони долари. Компаниите за изкопаеми горива твърдят, че техните продукти ще се използват в продължение на много години напред и че те имат решаваща роля в промяната на енергийната система към нулеви емисии. Но техните инвестиции в зелена енергия са малко в сравнение с тези в изкопаеми горива.

Шефът на ООН: Провалът с климата ще означава икономическа катастрофа

Шефът на ООН: Провалът с климата ще означава икономическа катастрофа

"Прекалено дълго време корпорациите разгласяваха фалшивата история, че икономическият растеж и справянето с климатичните промени са несъвместими"

Субсидиите за изкопаеми горива също остават високи въпреки обещанието на Г-20 през 2009 г. за премахването им. МВФ изчислява, че тези субсидии възлизат на 10 млн. долара в минута или 5,2 трлн. долара на година. "Фактът, че (спирането на инвестициите и субсидиите) все още не е направено, е честно казано позор", настояват Тунберг и колегите ѝ.

Инвеститори, които управляват средства на обща стойност 12 трлн. долара, вече са пренасочили инвестициите си от въглищата, нефта и газ, но климатичните активисти изискват "всички компании, банки, институции и правителства незабавно и изцяло да се освободят от изкопаемите горива".

Марк Карни, гуверньор на Bank of England, заяви през декември, че финансовият сектор не намалява инвестициите в петролни и газови компании достатъчно бързо и предупреди, че активите в сектора могат да се окажат "безполезни". Той заяви през октомври, че компаниите и индустриите, които не се движат към нулеви въглеродни емисии, ще бъдат наказани от инвеститорите и ще фалират.

Грета Тунберг обвини политиците и бизнеса, че "тупат топката" с климатичната криза

Грета Тунберг обвини политиците и бизнеса, че "тупат топката" с климатичната криза

Страните договарят вратички и избягват повишаване на амбициите си