Лидерите на Европейския съюз постигнаха съгласие Европа да стане климатично неутрален континент до 2050 г., но засега Полша няма да бъде обвързана с ангажиментите, съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Споразумение за климатична неутралност до 2050 г.", написа  Мишел в "Туитър".

Шефът на ООН: Провалът с климата ще означава икономическа катастрофа

Шефът на ООН: Провалът с климата ще означава икономическа катастрофа

"Прекалено дълго време корпорациите разгласяваха фалшивата история, че икономическият растеж и справянето с климатичните промени са несъвместими"

Вчера и днес се провежда среща на върха в Брюксел,  където лидерите разглеждат сред основните въпроси и климата.

На този етап една държава-членка не може да поеме  тази цел, а ЕС ще се върне към това през юни 2020 г. , гласи съобщението.

За Чехия, която настоява за дословно споменаване на ядрената енергия като допустим енергиен източник, в решението се посочва, че някои държави-членки могат да включат ядрената енергия в своя енергиен микс, посочват източниците.

ЕС предлага 100 милиарда евро за по-бедните държави-членки за климатичен преход

ЕС предлага 100 милиарда евро за по-бедните държави-членки за климатичен преход

Фонд помага на най-силно засегнатите финансово, от прехода към чисти индустрии

Зеленият курс - мащабен план за промени в производството на храни, индустрията, транспорта, строителството и енергетиката - се основава на целта да се постигнат нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Фон дер Лайен иска 100 милиарда евро финансиране за подпомагане на държавите да изоставят изкопаемите горива в допълнение към план Европейската инвестиционна банка да отпусне 1 трилион евро зелени инвестиции между 2021 и 2030 г.