Евролидерите се срещат днес в Брюксел в нов опит да приемат решение ЕС да постигне въглеродна неутралност до 2050 г., пише "Гардиън".

Часове преди срещата на върха активисти от "Грийнпийс" закачиха банер на сградата на ЕС с предупреждение за климатична заплаха.

Повечето страни членки на ЕС подкрепят плана Общността да стане въглеродно неутрална до 2050 г., но Унгария, Полша и Чехия отказват да се присъединят, което може да постави под въпрос сериозното отношение на Брюксел в борбата срещу климатичните промени дни преди да приключи конференцията за климата на ООН в Мадрид.

Какво предвижда „Европейският зелен курс” на Фон дер Лайен?

Какво предвижда „Европейският зелен курс” на Фон дер Лайен?

Фон дер Лайен иска ЕС да намали въглеродните емисии с най-малко 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Ако не се договорят, това би означавало втори провал след неуспешен опит през юни и удар върху председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която в сряда разкри визията си за зелен курс, който ще трансформира всеки аспект от икономическия живот.

Зеленият курс - мащабен план за промени в производството на храни, индустрията, транспорта, строителството и енергетиката - се основава на целта да се постигнат нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Фон дер Лайен иска 100 милиарда евро финансиране за подпомагане на държавите да изоставят изкопаемите горива в допълнение към план Европейската инвестиционна банка да отпусне 1 трилион евро зелени инвестиции между 2021 и 2030 г.

Полша, Унгария и Чехия с възражения срещу плана за неутралитет 2050

Полша, Унгария и Чехия с възражения срещу плана за неутралитет 2050

Трите държави блокираха предишен опит на ЕС да въведе правни задължения

Но страните членки имат разногласие относно последователността за целта 2050 и парите. Унгария, Полша и Чехия искат щедри и конкретни обещания от ЕС за финансиране преди да постигнат тази цел. Франция, Германия, Холандия и други държави смятат, че първо страните трябва да обещаят.

Постигане на споразумение също ще бъде от голяма важност за Шарл Мишел, който ще ръководи първото си заседание на Европейския съвет, откакто оглави поста по-рано този месец.

Активисти обаче предупреждават, че обещанието за постигане на целта 2050 не е достатъчно и настояват ЕС да намали емисиите още преди 2030 г.