Новият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разкри детайли от нейния "Европейски зелен курс", което съвпада със срещата на върха на ООН в Мадрид, информира "Ройтерс".

ЕС предлага 100 милиарда евро за по-бедните държави-членки за климатичен преход

ЕС предлага 100 милиарда евро за по-бедните държави-членки за климатичен преход

Фонд помага на най-силно засегнатите финансово, от прехода към чисти индустрии

Фон дер Лайен представи плана си за превръщане на ЕС в първия "климатично неутрален" континент в света до 2050 г. Тя го определи като момент, при който европеец е стъпил на Луната.

Ключовите елементи от плана й:

Амбициозни цели 2030

Фон дер Лайен иска ЕС да намали въглеродните емисии с най-малко 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., което е значително по-амбициозно от настоящата цел от 40%. Тя може да увеличи целта до 55%.

Зелените дори настояват за по-амбициозна цел от 60% или 70% намаляване на емисиите до 2030 г., но критици предупреждават, че плановете й могат да осакатят европейските индустрии.

Климатичен закон

В момента има почти единодушна подкрепа сред страните членки на ЕС за климатичен неутралитет до 2050 г.

Как би изглеждал въглеродният граничен данък на ЕС и кой ще бъде засегнат?

Как би изглеждал въглеродният граничен данък на ЕС и кой ще бъде засегнат?

В сряда председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, което пое властта от 1 декември, ще разкрие подробности за "Зеления курс"

Фон дер Лайен обещава да представи първия "Европейски климатичен закон" до март 2020 г.

Нови данъци

Европейската комисия веднага ще започне да работи върху въглероден граничен данък, който ще засегне чужди фирми, които замърсяват, а в същото време ще защити бизнеса в ЕС и ще помогне за превръщането му в екологичен.

Председателят на Комисията обяви, че новият данък ще бъде въведен от 2021 г. Той ще отговаря на правилата на Световната търговска организация и ще започне в "редица подбрани индустрии".

Тя също ще реформира Системата за търговия с квоти за емисии на парникови газове и ще работи за включване на морския, авиационния, пътния и строителния сектор.

Фонд за преход

Някои от 28-те страни членки на ЕС, предимно от Източна Европа, искат финансова помощ за преход от изкопаеми горива към зелена енергия. Размерът на фонда ще зависи от резултата от преговорите за Многогодишната финансова рамка (2021-2027) и от кохезионните фондове, но се очаква да бъдат осигурени най-малко 35 милиарда евро и други десетки милиарди допълнително финансиране от други източници като Европейската инвестиционна банка.

Финансирането ще позволи на зависимите от изкопаеми горива региони да финансират прехода си към чисто производство и енергийни източници.

Зелени инвестиции

Европейската инвестиционна банка реши на 15 ноември да спре финансиране на проекти с изкопаеми горива от края на 2021 г. в съответствие с целите на Урсула фон дер Лайен да се превърне в "климатичната банка на Европа". Тя иска банката да отделя половината от финансите си за климатични инвестиции от 2025 г. Тя също планира да финансира част от "Европейския зелен курс" с "Устойчив европейски инвестиционен план", като през следващото десетилетие се предвиждат инвестиции в размер на 1 трилион евро.

Биоразнобразието и фермерството

Фон дер Лайен също обещава да освежи селското стопанство с политики, които ще помогнат на фермерите да произвеждат храна по по-устойчив начин. "Европейският зелен курс" ще включва стратегия за биоразнобразието през следващите 10 г. ЕС си поставя за цел да заеме водеща роля на срещата на ООН за биоразнообразието през 2020 г.