Полша, Унгария и Чехия изразиха възражения срещу последното проекторешение за срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък, което има за цел Общността да стане климатично неутрална до 2050 г., според дипломати и документи, цитирани от "Ройтерс".

Трите държави блокираха предишен опит на ЕС да въведе правни задължения за постигане на нулеви въглеродни емисии до средата на века в сравнение с нивата от 1990 г.

Евролидерите ще се събират в Брюксел в четвъртък и ще настояват тази цел да се приеме, след като днес Европейската комисия предложи нов климатичен пакт, наричан "Европейски зелен курс", който очертава същата амбиция.

Какво предвижда „Европейският зелен курс” на Фон дер Лайен?

Какво предвижда „Европейският зелен курс” на Фон дер Лайен?

Фон дер Лайен иска ЕС да намали въглеродните емисии с най-малко 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Отвъд съществуващите ангажименти до 2030 ние можем да приемем нови само на базата на сериозни, ясни и отговорни изчисления. Това е единственият начин за вземане на отговорни решения, коментира говорител на унгарското правителство.

Премиерът на Чехия Андрей Бабиш написа в "Туитър": "Чешката република също иска да се постигне въглероден неутралитет, но ние не можем да го направим без ядрена енергетика. ЕС трябва да признае ядрената енергетика като източник без емисии".

"Освен това разходите за въглероден неутралитет ще бъдат огромни", предупреди той.

ЕС предлага 100 милиарда евро за по-бедните държави-членки за климатичен преход

ЕС предлага 100 милиарда евро за по-бедните държави-членки за климатичен преход

Фонд помага на най-силно засегнатите финансово, от прехода към чисти индустрии

Документ, подготвен от Прага, който е разгледан от "Ройтерс" преди срещата на върха, настоява да се направят промени в проекторешението на евролидерите, включително да се подчертае, че ядрените централи могат да бъдат съфинансирани от ЕС за по-малко въглеродни емисии.

Полски представител коментира, че има шанс за споразумение.

"Не е много голям, но също не е много малък", отбеляза представителят. По думите му Варшава иска по-прецизни гаранции за щедро финансиране на климатичен преход, което да бъде включено към целта 2050.