Френският клон на международната екологична организация "Грийнпийс" подаде петиция до държавния съвет в сряда срещу комитета за ядрена безопасност на страната. Организацията иска одит на въздействието върху околната среда на програмата на комитета за удължаване на живота на редица френски АЕЦ, които първоначално трябваше да изтекат, пише АФП.

"В началото на настоящите големи одити, насочени към удължаване на 40-годишните реактори с 10 години, не беше планиран контрол върху околната среда", обяснява "Грийнпийс".

Организацията допълва, че Съдът на Европейския съюз в подобна ситуация вече е посочил пред Белгия необходимостта от "провеждане на одит на въздействието върху околната среда във връзка с мащабна дейност за удължаване на живота на атомните електроцентрали".

Според "Грийнпийс" Франция се "постави извън закона" с настоящите си действия.

Проверки за удължаване на експлоатацията на реакторите вече са проведени във Франция в АЕЦ в Трикастен. Те вече се извършват във втория енергиен блок на АЕЦ в Бюге, а в края на ноември те ще започнат в четвъртия реактор. Реакторът на първия енергиен блок, който е изчерпал ресурса си, е спрян през 1994 г. За охлаждане на два от четирите реактора на АЕЦ се използва вода от близката река Рона, една от най-големите в страната.

Най-старият АЕЦ във Франция спря работа

Най-старият АЕЦ във Франция спря работа

Вторият и последен реактор на централата "Фесенхайм" в Източна Франция бе изключен