Отдавна гробище на нейните някога мощни военновъздушни сили, военновъздушната база на Албания в Кучове се очаква да стане база на НАТО - за радост на нейните бивши асове, желаещи да чуят отново рева на двигателите, отбелязва "Ройтерс".

Албания извади от въоръжение своите 224 изтребителя МиГ съветско и китайско производство през 2005 г., а от 2009 г. нейните натовски съседки Италия и Гърция охраняват нейното въздушно пространство. Това доведе до икономически спад в и около Кучове, който се казваше "Сталин" по времето на комунистическия режим.

"Базата е първият отпечатък на НАТО в Западните Балкани, като ще превърне Кучове в първата въздушна база на НАТО за региона", коментира албанският военен министър Олта Джака.

НАТО ще похарчи над 50 млн. евро за първия етап от работата по превръщането на Кучове в опорна база за доставки, логистика, обучение и учения.

Албания смята, че е спечелила такава трансформация на базата заради това, че е помогнала за поддържането на стабилността на Балканите и за приноса към мироопазващите мисии на НАТО по света.

"Регионът като цяло навлезе в необратим процес на евроатлантическа интеграция", добавил Джака.

Новината за базата на НАТО е предизвикала надежди сред местните хора в Кучове. Те виждат базата като икономически стимул за район, измъчван от емиграция и безработица. Последното поколение обучени пилоти, сега вече в 50-те си години, искат да чуят отново рева на двигателите, докато по-младите хора обмислят да се махат заради ниските си заплати.