Албанец за кратко ще бъде президент на Македония, заявява бившият македонски премиер Никола Груевски, който избяга в Унгария, съобщава "Танюг".

"Благодарение на изборите, сегашният председател на македонския парламент, албанецът Талат Джафери, скоро ще бъде президент на Македония", обяснява експремиерът.

Груевски не изключва възможността изборът на първия и втория тур да бъде определен от споразумението между управляващата СДСМ и албанската партия ДУИ.

В този вакуум, Джафери, действащ ръководител на държава, може да подпише всички тези закони, които не е подписал напускащият президент Георге Иванов, допълва той.

Северна Македония избира президент на 21 април

Северна Македония избира президент на 21 април

Сегашният държавен глава Георге Иванов няма право да участва...

Припомняме, прокуратурата разследва как бившият министър-председател Груевски, осъден за корупция, е успял да избяга в Унгария преди да влезе в затвора, за да излежи присъдата си от две години.

Груевски, който трябваше да влезе в затвора, изчезна на 12 ноември. На следващия ден, той написа в профила си във "Фейсбук", че е в Будапеща и търси политическо убежище от унгарските власти.

Македония настоя за екстрадиция на бившия премиер. Появиха се спекулации, че Груевски е използвал български паспорт, което българските власти отрекоха. След проверка стана ясно, че експремиерът няма българско гражданство.

Албания призна в лаконично съобщение, че Груевски е преминал през страната, без да уточнява детайли около престоя му.

ЕС се намеси в спора и поиска обяснение от Будапеща по случая, като Орбан трябва да предложи "добро обяснение" за решението на страната си да предостави политическо убежище на бившия македонски премиер, коментира Йоханес Хан.

Македония няма доказателства за съучастници на Никола Груевски

Македония няма доказателства за съучастници на Никола Груевски

Прокуратурата разследва как бившият министър-председател, осъден за корупция, е успял да избяга в Унгария