Македонският премиер Никола Груевски обяви, че подава оставка. Това бе очаквана стъпка, тъй като по-рано партиите постигнаха споразумение за предсрочни изброи под егидата на ЕС.

До решението се стигна след трудни преговори, в опит за преодоляване на политическата криза в страната. Напрежението между партиите обаче все иоще остава.

Лидерът на социалдемократите Зоран Заев заяви, че това не е краят, а началото на края на Груевски. Опозиционерът е убеден, че ще бъдат повдигнати обвинения за злоупотреба с власт на премиера и други управляващи.

Груевски обаче подчерта, че оставката ще влезе в сила само след официалното насрочване на избори в страната. Оттеглянето му от поста ще бъде официализирано 100 дни преди датата вота.

Неофициално се обсъжда датата 24 април за провеждане на предсрочния вот. Тя все още не е утвърдена и се говори, че лидерите на партиите не са съгласни. Заев и други лидери смятат, че вотът трябва да бъде отложен, тъй като няма достатъчно време за подготовката  и ще се породят съмнения за честността му. 

Припомняме, Македония се намираше в тежка политическа криза от началото на 2015 г. До нея се стигна, след като опозицията огласи записи от подслушвани телефонни на Груевски, свързани с убийството на Мартин Нешковски. 21-годишният младеж бе убит в центъра на Скопие през юни 2011 г., по време на празненствата за победата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ.

Еврокомисярат Йоханес Хан лично се включи в преговорите за излизане от кризата, за да помогне за намиране на компромис. На 2 юни 2015 г. в негово присъствие четиримата лидери на водещите партии в страната - Никола Груевски, Зоран Заев, Али Ахмети и Мендух Тачи, се договориха в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори през април 2016 г.