"Накъде водите Грузия?" Това е въпросът, който грузинският президент Саломе Зурабишвили задава към Бидзина Иванишвили, проруския милиардер олигарх.

"Не съм любител на теориите на конспирацията, но това може да е план, заявява Зурабишвили, твърд поддръжник на интеграцията на Грузия в Европейския съюз (ЕС), в интервю за POLITICO. Възможно е връзките на Иванишвили с Москва да са станали по-тесни."

Обосновката зад внезапния обратен завой на управляващата партия "Грузинска мечта" по отношение на нейния ангажимент към европейския път остава фундаментално объркваща дори за Зурабишвили. Въпреки че натискът от Москва е една от възможностите, добавя тя, трудно е да се говори за генерален план без доказателства.

"Цялата история на Грузия показва, че основният риск идва от Русия. Рискът от война се увеличава, когато Грузия е изолирана от своите партньори, когато е сама, разделена и слаба. Нямам логично, рационално обяснение за това", каза президентът.

Изборите през октомври са "екзистенциални", каза Зурабишвили, но остана предпазлива при прогнозирането на изхода им. Скорошно проучване на общественото мнение показа, че управляващите водят в проучванията с 32 процента от гласовете.

Тя се надява, че проевропейските сили ще надделеят и "Грузинска мечта" няма да достигне конституционно мнозинство, въпреки че признава, че все пак може да спечели значителен дял от гласовете, като се има предвид възможността за изборна измама.

Зурабишвили не е сигурна каква политика биха водили управляващите и какви ще бъдат отношенията с ЕС. 

Президентският мандат на Зурабишвили изтича тази година.

Управляващите в Грузия пак искат импийчмънт за президента

Управляващите в Грузия пак искат импийчмънт за президента

Заради посещения в чужбина на Зурабишвили, които не са били разрешени от правителството

Депутатите от управляващата партия в Грузия ще предприемат процедура по импийчмънт срещу прозападния президент. Това ще се случи преди парламентарните избори на 26 октомври - година след неуспешен опит за такъв ход.

Председателят на парламента на Грузия Шалва Папуашвили заяви, че обвиненията срещу Зурабишвили се отнасят до посещения в чужбина, които не са били разрешени от правителството. Същите обвинения бяха повдигнати и при предишния импийчмънт миналата година.

Управляващата партия "Грузинска мечта" и нейните съюзници в момента нямат достатъчно гласове в парламента, за да отстранят Зурабишвили. Папуашвили изрази надежда мярката да бъде приета след изборите от нов парламент.

Грузия губи 121 млн. евросредста заради "отстъпление от демокрацията"

Грузия губи 121 млн. евросредста заради "отстъпление от демокрацията"

За това предупреди делегацията на Европейския съюз в страната

Въпреки че беше избрана през 2018 г. с подкрепата на "Грузинска мечта", оттогава Зурабишвили, чиито правомощия са предимно церемониални, се превърна във враг на формацията и нейния влиятелен основател Иванишвили.

През последните седмици тя се опитваше да посредничи в разговори между разделените и разногласни опозиционни партии в Грузия, целящи да изместят "Грузинската мечта" на изборите.

Роден в Париж бивш френски дипломат от грузински произход, миналата седмица Зурабишвили се срещна с президентите на Франция, Германия и Полша, както и с високопоставени служители на Европейския съюз по време на пътуване до Европа.

ЕС обяви, че е спрял всички контакти на високо ниво с грузинското правителство заради неговите "антизападни и антиевропейски наративи".