Председателят на грузинския парламент Шалва Папуашвили смята, че Грузия няма възможност да наложи такива санкции срещу Руската федерация, които биха нанесли на Русия повече щети от Грузия.

"Грузия не може да наложи каквито и да е санкции срещу Русия, които ще причинят повече щети на Русия, отколкото на Грузия. Въз основа на това това няма смисъл и ефект, освен че ще предизвика ескалация, а ескалацията в крайна сметка ще ни доведе до въоръжен конфликт" каза Папуашвили в четвъртък вечерта.

Той направи изявлението в интервю за грузинския първи канал, коментирайки отново критиките към Тбилиси от страна на Киев заради отказа на Грузия да се присъедини към санкциите срещу Русия.

В същото време, според него, Грузия няма да бъде мястото, където Русия може да заобиколи международните санкции.

Грузия не се присъедини към санкциите срещу Русия

Грузия не се присъедини към санкциите срещу Русия

Премирът обяви, че защитава интересите на своя народ

Папуашвили отбеляза, че грузинското правителство винаги е избягвало и избягва критики към украинското правителство, но има въпроси, на които грузинските власти трябва да отговорят. По-специално той счита за неприемливи призивите на редица украински политици относно откриването на "втори фронт" от Грузия.

Според него Грузия няма да се присъедини към военната помощ на Украйна и втори фронт няма да бъде открит в Грузия.

"Ако има претенции по тези два въпроса, ние няма да приемем тези твърдения", каза Папуашвили.

Припомняме, че в края на февруари Грузия не се присъедини нито към икономическите, нито към финансовите санкции на Запада срещу Русия. 

Украинският президент Володимир Зеленски привика украинските посланици в Грузия, като им каза: "С цялото ми уважение, ако няма да има оръжия, няма да има санкции, няма да има ограничения за руския бизнес, моля, потърсете друга работа".

В същото време Грузия осъди кланетата на цивилни в Украйна.