Грузия е за укрепване на сътрудничеството със САЩ в сферата на сигурността и отбраната и за засилено американско присъствие в Кавказ. Това заяви грузинският премиер Георгий Гахария на днешната си среща с американския държавен секретар Майк Помпео в Тбилиси, предаде Дойче веле.

Гахария е подчертал, че основата на стратегическото партньорство между САЩ и Грузия за ценности като свобода и демокрация, както и общите геостратегически интереси, съобщават от пресслужбата на грузинското правителство.

Помпео призова за "свободни и честни избори" в Грузия

Помпео призова за "свободни и честни избори" в Грузия

Хиляди грузинци не са доволни от проведените преди няколко седмици

"Вие добре знаете колко важен е този въпрос за нашата страна, чиито територии са окупирани, тъй като върху нашата земя все така има разположени окупационни сили", е подчертал Гахария.

От своя страна Майк Помпео е заявил, че Америка ще направи всичко възможно, за да укрепи демократичните институции на Грузия и да подкрепи европейската и евроатлантическата интеграция на страната.

На преговорите с Помпео е обсъждана и ситуацията с пандемията от коронавирусната инфекция. Грузия се надява да е сред първите страни в света, които ще получат американска ваксина срещу SARS-CoV-2.