Премиерът на Грузия Иракли Кобахидзе в неделя предложи на посланиците на Съединените американски щати и страните членки на Европейския съюз (ЕС) да проведат обществено обсъждане на проектозакона "За прозрачността на чуждото влияние", съобщава interpressnews.ge. В същото време, ги критикува за прекомерна намеса във вътрешните дела на страната. 

Според него, след дискусия между правителствени лидери и посланици, грузинското общество ще си създаде много по-ясна представа за "същността на законопроекта и необходимостта от неговото приемане за защита на държавен суверенитет".

"Грузия цени и държи на отношенията със страните партньори. Имайки предвид основния приоритет на нашата външна политика - интеграция в Европейския съюз, сътрудничеството с високопоставени представители на САЩ и ЕС, включително посланици е особен приоритет за нас. Оценяваме всички подкрепящи стъпки на посланиците и изявления, насочени към укрепване на международните позиции на Грузия, се казва в изявлението му.

Той заявява, че съответствие с практиката, въведена в Грузия през последните години, чуждестранните дипломати продължават да участват активно в протичащите политически дебати в страната. Те особено интензивно се опитват да изпълняват функцията на законодател, да участват активно в процеса на създаване на закони и да диктуват на основния орган на представителната демокрация - парламента, избран от грузинския народ, кои закони да приемат и кои не.

Въпреки че тази практика на подмяна на политическата опозиция не отговаря на стандартите на дипломацията, предвид оскъдността на политическите и интелектуални ресурси на опозицията, Тбилиси да я разбере донякъде. Но не може да разбере масовата практика, когато чуждестранни дипломати не могат да отговорят на аргументите с аргументи при закрити врата и въпреки това правят неоснователни политически изявления в публичното пространство.

През изминалите дни са били чути критични изказвания на няколко чуждестранни дипломати по отношение на законопроекта. Както посланията на политическите ни опоненти, така и тези изявления бяха лишени от всякакви аргументи и оправдания.

Шолц и Кобахидзе се сблъскаха относно закона за чуждестранно влияние

Шолц и Кобахидзе се сблъскаха относно закона за чуждестранно влияние

Германският канцлер призова гостуващия си грузински колега да оттегли планирания закон за чуждестранно влияние

Вярвам, че прозрачността и публичността са най-добрият начин за предотвратяване на злото. Безпочвените критики, които често чуваме от чужди дипломати, се генерализират от обществото към съответните държави, което крие сериозни рискове. Грузинското общество трябва да запази доверието в страните партньори, за което е наше задължение и отговорност да се грижим.

Посланиците периодично изискват закрити срещи. Никога не сме отказвали срещи и сме готови и в бъдеще. Въпреки това, поради факта, че непрозрачната политическа дискусия около проектозакона "За прозрачността на чуждото влияние" накърнява доверието на грузинското общество към нашите страни партньори, предлагам на посланиците на Съединените американски щати, Европейския съюз и страните членки на ЕС да проведат обществено обсъждане на този законопроект, се казва още в изявлението.

Президентът на Грузия налага вето на Закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия налага вето на Закона за чуждестранните агенти

Спорният законопроект е критикуван от САЩ и ЕС

Припомняме, че по-рано тази седмица, германският канцлер Олаф Шолц призова гостуващия си грузински колега да оттегли планирания закон за чуждестранно влияние, увеличавайки натиска от страна на Европейския съюз върху законодателството.

"Нашите критики остават същите като миналия път и се надяваме законът да не бъде приет, каза Шолц на съвместна пресконференция с Кобахидзе, министър-председател на Грузия от февруари. Смятаме, че Грузия няма нужда от такива закони."

Определен като "закон за прозрачност" от правителството на Грузия, той ще изисква грузинските организации, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "чуждестранни агенти" или да бъдат изправени пред глоби.

ЕС критикува, а Русия защитава закона за "чуждестранните агенти" на Грузия

ЕС критикува, а Русия защитава закона за "чуждестранните агенти" на Грузия

Ще предизвика ли законопроектът нови масови протести?

Грузинските критици определиха законопроекта като "руски закон" - силно обвинение в страна, в която Русия като цяло не се харесва заради ролята ѝ в подкрепата на отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия.

На свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че критиците на проектозакона "трябва по-активно да обясняват абсурда това да се смята за руски проект".

Той подчерта, че Русия иска "стабилност и предсказуемост" в Грузия и защити предложения закон с думите: "Никоя държава не иска намеса от други страни във вътрешната си политика - това е нормална практика".