Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо все още се надява да изтласка президента Николас Мадуро от власт, съобщи АФП. 

Сега предлага първични избори за обединяване на разпокъсаната опозиция, като настоява, че Мадуро е победим.

В ЕС вече не признават Гуайдо за временен президент на Венецуела

В ЕС вече не признават Гуайдо за временен президент на Венецуела

Статутът на временен президент му дава достъп до средства конфискувани от Мадуро от западните правителства

"Проблемът, който имаме днес, е да обединим отново демократичната алтернатива. След като демократичната алтернатива се обедини отново, Мадуро е 100 процента победим", каза 39-годишният мъж в понеделник в интервю за AFP в Каракас, преди президентските избори, насрочени за 2024 г.

Гуайдо, който е обект на множество съдебни процеси в страната си, се надява първичните избори да се проведат през първата половина на тази година.

Опозицията във Венецуела обмисля разпускане правителството на Гуайдо

Опозицията във Венецуела обмисля разпускане правителството на Гуайдо

Той не успя да наложи властта си и Мадуро остана начело

Разкъсвана от разделения, самата опозиция наскоро елиминира "временното правителство", което през януари 2019 г. беше признато от Съединените щати и петдесет други страни поради предизвикателствата за преизбирането на Мадуро година по-рано.

"Повече от разочарован съм, мисля, че днес като венецуелци изпитваме отвращение, не към нашите съюзници, а към поведението на всички... Повече от разочарован от един, двама или трима души, повече от това, споделям чувството на отвращение към това, което е в момента случващо се във венецуелската политика, което трябва да надхвърли партийните интереси и да продължи да се бори за общото благо... поемам своя дял от отговорността."

"Сближаването с Мадуро е грешка. Да, със сигурност един Алберто Фернандес (президент на Аржентина), който се сближи с Венецуела, очевидно отслаби позицията на временното правителство. Много по-добре е страна, която твърдо осъжда диктатурата, отколкото да я релативизира, същото е с президента Густаво Петро в Колумбия, същото с Андрес Обрадор в Мексико.

"Международната общност има големи слабости в търсенето на отговорност от диктаторите."

"Премахването на временното правителство не ни поставя в по-добра позиция, но ние сме готови за споразумение, което е свързано с изборните условия, за да превърнем изборите в политическо решение на конфликта, който преживяваме във Венецуела."

Гуайдо спечели дело в Лондон за $1 млрд. венецуелско злато

Гуайдо спечели дело в Лондон за $1 млрд. венецуелско злато

Решението е част от дългогодишен спор за активите на централната банка на Венецуела

"Моят кандидат е съюзът. Моят кандидат е първичният и когато имаме първични избори, когато имаме график, ще взема решение. Днес всички ние, основните лидери на опозицията, сме недееспособни, в затвора или в изгнание. Така че ще има много общо с това как се развива Мексико и как се развива възможността за конкурентни първични и свободни, честни и конкурентни президентски избори, счита той.

Въпреки че редица страни, включително САЩ и Обединеното кралство, признаха претенциите на Гуайдо, той никога не успя да наложи властта си и Мадуро остава начело.

Самата опозиция по-рано заяви, че трябва да се разпусне правителството.