Губернаторът на руския арктически регион Мурманск оцеля след нападение с нож, като следователите съобщиха в петък, че са арестували мъж с криминално досие, който каза, че е извършил нападението от "неприязън" към длъжностното лице, предава "Ройтерс".

Кремъл заяви, че опитът за убийство, извършен след заседание на кметството в четвъртък, трябва да бъде разследван възможно най-бързо.

Депутатът Александър Хинштейн каза, че губернаторът Андрей Чибис е бил спасен от гвардеец, който стрелял предупредително във въздуха, след което сграбчил нападателя и го ранил в крака.

Видео, публикувано в канала на Чибис в Telegram, показва как той лежи в болнично легло след операция и благодари на лекарите, че са го спасили. Регионалното министерство на здравеопазването съобщи, че състоянието му все още е тежко и ще се нуждае от допълнително лечение.

Държавният следствен комитет каза, че нападателят, който също се е нуждаел от медицинска помощ, е бил разследван за причиняване на лека телесна повреда в миналото.

"По време на разпита мъжът обясни, че е извършил нападението, защото не харесва губернатора, въпреки че не го познава лично", се казва в съобщението.

В него се казва, че са назначени съдебномедицински експертизи, включително психиатрична експертиза.