Губернаторът на най-голямата пакистанска провинция Пенджаб Салман Тасир е бил убит от бодигарда си заради застъпничеството си за християнка, осъдена на смърт за оскверняване името на пророка Мохамед.

Това съобщи министърът на вътрешните работи на Пакистан Рахман Малик, цитиран от gazeta.ru

След инцидента бодигардът Хасан Кадри е бил обезвреден от другите охранители на губернатора и предаден на полицията.

Убиецът е признал, че е извършил престъплението заради това, че Тасир публично призовал президента на страната да помилва християнката Асию Биби, осъдена на смърт за оскверняване името на Пророка.

Във връзка с убийството на губернатора  в Пакистан беше обявен тридневен траур.

Според някои медии двама души от охраната на Тасир са открили огън по него, другите охранители убили единият от нападателите, а вторият заловили на местопрестъплението.

Салман Тасир е застрелян в известния търговски район Кохсар-Маркет, често посещаван от състоятелни пакистанци и чужденци.

В хода на престрелката са ранени още 5 души, но официално потвърждение за това все още няма.

Пакистанските медии отбелязват, че Тасир е бил известен противник на религиозните радикали, изявленията му против религиозното мракобесие предизвикваха възмущение в средите на пакистанските ислямисти.

Убийството на губернатора на Пенджаб е най-гръмкото политическо убийство в Пакистан след гибелта на екс-премиера Беназир Бхуто, която беше убита от терористи през декември 2007 г.