Четирите "конника на апокалипсиса", които в момента най-много заплашват света, са геополитическото напрежение, изменението на климата, глобалното недоверие и злоупотребата с нови технологии, обяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, изказвайки се на Общото събрание на ООН с доклад за резултатите от работата на организацията през 2019 г. и задачите за 2020 г., съобщава ТАСС.

"Нашият свят се приближава до точка, след която няма връщане назад. Виждам четирима "конника" - четири предстоящи заплахи, които представляват опасност за напредъка и пълния потенциал на 21-ви век", обясни той.

"Първият конник се появява под прикритието на най-високото геополитическо напрежение" и именно поради тази причина "терористичните атаки безмилостно покосяват нови жертви, ядрената заплаха нараства. Повече хора са принудени да напуснат домовете си поради война и преследване, повече от всякога след Втората световна война", добави Гутериш.

Втората заплаха, според Гутериш, международната общност "е изправена пред екзистенциална климатична криза. Повишаването на температурите продължава да чупят рекордите. Милиони видове живи същества ще бъдат застрашени от изчезване в близко бъдеще. Нашата планета гори", заяви ръководителят на ООН.

По думите му, "третият конник е дълбокото и нарастващо глобално недоверие. Както показаха собствените ни доклади само преди ден, двама от трима души живеят в страни, където неравенството е нараснало. Надеждността в политическите институции намалява. Жените изискват равенство на правата и свобода от насилие и дискриминация".

Гутериш определи "обратната страна на дигиталния свят" за четвъртата глобална заплаха.

"Технологичният прогрес е по-бърз от способността ни на съответствие с него - или дори да го осъзнаем. Въпреки огромните ползи, които носят новите технологии, с тях се злоупотребява за извършване на престъпления, подстрекателство към омраза, разпространение на невярна информация, потискане и експлоатация на хора, както и нарушаване на личния живот", добави то.

Въпреки това Гутериш също обръща внимание и на "някои признаци на надежда". Според него през последната година са предотвратени редица конфликти, включително в Демократична република Конго, Мадагаскар, Мали и Малдивите. Сред конфликтите, при които е постигнат известен напредък, той коментира Йемен, Сирия и Либия.