Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш проведе телефонен разговор с избрания за президент на САЩ Джо Байдън, съобщава "Спутник".

От Организацията посочват, че Гутериш е "отправил личните си поздравления към избрания президент" и е изтъкнал "ключовата роля на едно тясно и дълготрайно сътрудничество между Съединените щати и ООН".

Гутериш се надява "да работи с избрания президент и неговия екип, за да се справи с многобройните неотложни проблеми, пред които е изправен светът днес, включително пандемията от коронавирус, климатичните промени, съхраняването на мира и сигурността, развиването на човешките права и потребности", посочва се в официално съобщение на организацията.

От своя страна Джо Байдън е благодарил на Гутериш за поздравленията. По данни на неговия пресцентър двамата са обсъдили необходимостта от укрепване на връзките между САЩ и ООН предвид неотложните глобални проблеми, сред които справянето с бъдещите предизвикателства пред здравеопазването; стимулиране на устойчивото развитие; разрешаването на конфликти и защита на демокрацията и човешките права. Байдън изрази и дълбокото си притеснение от засиленото напрежение в Етиопия и рискът за цивилните граждани, съобщават от пресцентъра.