Необходими са повече възможности за гарантиране на законната миграция на хора от Африка към Европа, коментира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш в интервю за списание Jeune Afrique, цитирано от ТАСС.

"Приети са спешни мерки за наказание на отговорните за тези ужасяващи престъпления", коментира Гутериш реакцията на ООН за малтретирането на африкански мигранти и бежанци в Либия, където случаите на робство многократно са документирани.

"Но ние трябва да отидем по-далеч, за да решим изначално същността на проблема. На първо място, в името на политиката на сътрудничество за развитие трябва да се постави като основна цел възможността на хората да живеят в собствените им страни", обяснява той.

"Затова имаме нужда от повече възможности за законна миграция в Европа. Там има демографски дефицит и миграцията е част от решението (б.р. на проблема). Необходимо е да се организира по-добре това движение, заедно с държавите на произход (б.р. на мигрантите)", допълва Гутериш.

най-накрая е необходимо разузнавателните служби, полицията, митническите власти да реагират по-ефективно, за да се проникне в престъпните мрежи, да се справят с тях, да се арестува виновните и да бъдат предадени на правосъдието. Едната само политическата воля не е достатъчна", коментира генералният секретар на ООН.

Гутериш отбелязва, че "миграционните процеси винаги са съществували. И те са, по мое мнение, част от решението на световните проблеми, не е проблем в това. Освен това, днес има миграция ппо линията Юг-Юг, която е по-значима от миграцията на Юг-Север. Някога в моята страна Португалия, изправена пред икономически проблеми, голяма част от сънародниците ми заминаха да работят в Ангола".