Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта необходимостта от руски торове "в момент, в който сме свидетели на криза на пазара на торове". Той даде ексклузивно интервю за Анадолската агенция преди седмицата на високо ниво на Общото събрание на ООН, коеято започва на 20 септември в централата на ООН в Ню Йорк.

"Ние правим всичко възможно и работим със САЩ, работим с ЕС, работим с други партньори, за да сме сигурни, че казаното отново и отново, че санкциите не се прилагат за храни и торове, се превръща в реалност и ние силно се нуждаем от руските торове в момент, в който сме свидетели на криза на пазара на торове", каза той.

"Черноморската инициатива за зърно беше възможна благодарение на посредничеството на секретариата на ООН и Турция, президентът (Реджеп Тайип) Ердоган и аз лично сме ангажирани да гарантираме, че тя продължава да работи, че ще бъде продължена във времето ... и ние сме на етап на обсъждане на възможността за износ на руски амоняк по същите канали по тръбопровод, който пресича Украйна. Така че ние работим усилено заедно, за да минимизираме въздействието на войната в Украйна (върху световния пазар на продоволствия и торове", каза той.

Лавров: Западът не спазва ангажимента да улесни руския износ на храни

Лавров: Западът не спазва ангажимента да улесни руския износ на храни

Това е част от споразумението за зърнените коридори

Следват извадки от интервюто, леко редактирани от Анадолската агенция за яснота:

Анадолската агенция (АА): Докато световните лидери се подготвят да се срещнат следващата седмица в Ню Йорк за 77-ата сесия на Общото събрание на ООН, какво послание имате към световните лидери и какви ангажименти бихте искали да видите от тях тази година?

Гутериш: Основното ми послание е, че трябва да преодолеем геополитическите разделения. Настоящите геополитически разделения, включващи най-големите сили - Китай, Съединените щати и Русия - са такива, че парализират решенията на много от проблемите, пред които сме изправени. Изменението на климата унищожава страните. Току-що дойдох от Пакистан. Не можете да си представите какво е да видиш наводнена зона, която е три пъти по-голяма от собствената ми страна, Португалия, и страданието, свързано с нея. Конфликтите, които се умножават предизвикват драматични последици не само за тези, които са засегнати от това бедствие, но и за останалия свят. Вижте войната в Украйна. Последствията във връзка с финансовото положение на развиващите се страни, продоволствената сигурност в развиващите се страни, достъпа до енергия в развиващите се страни и в същото време идва необходимостта за справяне с бъдещи пандемии. Видяхме как светът не можа да бъде обединен в справянето с COVID-19. Може да се окажем изправени пред по-лоша пандемия след няколко години. Така че това е моментът за страните да разберат, че светът е в опасност, че международната общност е свидетел на драматично нарастващо неравенство, с огромен потенциал за напрежение, безредици, конфликти и ние трябва по отношение на различните позиции, по отношение на различните визии, да намерим начин да се обединим и да се справим заедно с предизвикателствата, които могат да ни унищожат като международна общност и да унищожат планетата.

Въпрос: Говорихте и за войната в Украйна. Не се виждат никакви признаци за нейния край, при това наливане на оръжия в страната. И Украйна изглежда е решена да поеме пълен контрол над своите територии с тяхното контранастъпление. Виждате ли някакви перспективи за прекратяване на огъня или мирни преговори в скоро време? Или се страхувате от продължителна война в Украйна като в Сирия или Йемен или Либия?

Гутериш: Мисля, че ще отнеме известно време. Надявам се не безкрайно, както понякога изглеждат други кризи. Но мисля, че ще отнеме известно време на страните да стигнат до момент, в който да разберат необходимостта от прекратяване на огъня и да разберат необходимостта от установяване на мир въз основа на Хартата на ООН и международното право. Но това не означава, че няма какво да се направи. И трябва да кажа, че секретариатът на ООН и Турция бяха солидни партньори в справянето с някои от драматичните последици от войната в Украйна.

ООН: Задава се безпрецедентен световен глад

ООН: Задава се безпрецедентен световен глад

Над 460 000 души в Сомалия, Йемен и Южен Судан живеят в условия на глад

Въпрос: ООН е изправена пред финансова криза за средства за хуманитарна помощ, но не такъв беше случаят с украинците и Мартин Грифитс, Вашият ръководител на хуманитарната помощ, също говори за това и каза, че страните донори не са проявили същата щедрост към други хора както показват към украинците. Какво послание имате към тези страни донори, които не бяха толкова щедри преди към сирийците, либийците, етиопците и много други народи?

Гутериш: Имам много ясно послание. Тези страни се нуждаят от подкрепа и ще бъде немислимо хуманитарната помощ в Украйна да бъде финансирана за сметка на липсата на подкрепа за населението в изключителна опасност и в изключително страдание в различни други части на света. Мисля, че донорската общност е в състояние да разбере, че подкрепата за Украйна и украинския народ не може да бъде в ущърб на подкрепата за драматичните хуманитарни ситуации, пред които сме изправени в различни части на света.

Въпрос: Войната в Украйна измести глобалното внимание от други конфликти в Сирия, Либия, Йемен и Етиопия, а днес доклад на ООН, излязъл от Женева от Независимата международна анкетна комисия за Сирия, казва, че Сирия е изложена на риск от връщане към по-мащабни битки. До колко се тревожите за тези забравени конфликти?

Гутериш: Не съм реално притеснен. Имам предвид, че сме много активни в Сирия. Ние сме много активни в Либия. Ние сме много активни в Йемен, където примирието все още е в сила и трябва да го подновим. Ние сме активни в Афганистан. Ние сме активни в Сахел. Ние сме активни в Сомалия. Няма гореща точка в света, в която да не сме активни. И фактът, че имаме война в Украйна, по никакъв начин не подкопава нашия ангажимент и нашите действия, които се борят за мир и сигурност навсякъде другаде по света.

Въпрос: Изменението на климата е един от вашите приоритети. И когато говорите за изменението на климата, вие говорите за Вашите внуци. Имате ли надежда за бъдещето на Вашите внуци, предвид бавния процес, забавен именно от развития свят?

Гутериш: Никога не губим надежда, но нещата се движат в грешна посока. И аз бях в Пакистан, както споменах. Ще трябва сега да започнем да намаляваме емисиите. И все още имаме перспектива за повишени емисии през следващите няколко години. И ако това се случи, забравете за тази граница от 1,5 градуса. Ще отиде до два градуса до повече от това. А това означава, че ще имаме планета, каквато не можем да си представим, на която трагедията (скорошното наводнение) в Пакистан, която днес е гигантска, ще се счита за една от многото кризи с подобен размер навсякъде по света. Така че ние абсолютно трябва да накараме лидерите да разберат, че изменението на климата е определящият проблем на нашето време и че те трябва да се съсредоточат с висок приоритет както в намаляването на емисиите, така и в подкрепата на развиващите се страни, а именно в адаптирането и устойчивостта, за да могат да устоят на въздействията които вече са неизбежни и сериозно да се обсъдят загуби и щети, които досега бяха до известна степен постоянно отлагани, когато бяха един от въпросите, определени от Парижкото споразумение.

Шефът на ООН призова световната общност да помогне на Пакистан

Шефът на ООН призова световната общност да помогне на Пакистан

Страната пострада тежко от наводнения през последните месеци