Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш ще остане на поста до изтичането на мандата му. Това заяви неговият говорител в четвъртък. 

Изявлението му бе направено в отговор на искането на Израел за оставката на Гутериш след позоваването му на рядко използван член от Хартата на ООН относно конфликта в Газа.

"Можете да очаквате генералният секретар да е на работа утре и до края на мандата му", каза Стефан Дюжарик пред репортери в Ню Йорк.

Той каза, че комуникацията на ООН с израелските власти продължава ежедневно, "ако не и денонощно", както на политическо, така и на оперативно ниво по отношение на хуманитарните системи. Дюжарик добави: "Не винаги постигаме споразумение, но бих казал, че контактите остават високо професионални в тази насока."

В сряда Гутериш за първи път в мандата си се позова на член 99 от Устава на ООН, призовавайки Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия във връзка с войната в Газа.

Съгласно член 99, генералният секретар може да доведе до вниманието на Съвета за сигурност всеки въпрос, който според него може да застраши поддържането на международния мир и сигурност.

ООН отрича предубеденост към Израел

ООН отрича предубеденост към Израел

Световната организация защитава "спасяването на животи"

В писмото Гутериш призова Съвета да помогне за предотвратяване на хуманитарна катастрофа и апелира за обявяване на хуманитарно прекратяване на огъня.

"Очакванията на генералния секретар към Съвета за сигурност да изпълни отговорностите си съгласно Хартата на ООН са много ясни в писмото, в което той споменава член 99 за първи път", каза Дюжарик.

На въпрос относно арестуваните журналисти в Газа Дюжарик каза, че ООН ще продължи да подчертава риска, който журналистите поемат, за да отразяват настоящия конфликт.

"Много от вашите колеги са платили с живота си в Газа и е обременено информацията относно местонахождението и причината за задържането на журналисти да бъде оповестена възможно най-бързо", добави той.

Израел поднови военната си офанзива в ивицата Газа на 1 декември след края на едноседмичната хуманитарна пауза с палестинската групировка "Хамас".

Най-малко 17 177 палестинци бяха убити и повече от 46 000 бяха ранени при безмилостни въздушни и наземни атаки срещу анклава от 7 октомври след трансгранична атака от "Хамас".

Жозеп Борел подкрепи Гутериш за хуманитарни паузи в Газа

Жозеп Борел подкрепи Гутериш за хуманитарни паузи в Газа

Той призова страните от ЕС в Съвета за сигурност на ООН да подкрепят позицията на генералния секретар

Броят на израелските жертви при атаката на "Хамас" възлиза на 1200, според официалните данни.

Израел и ООН сигнализираха в четвъртък, че пропускателният пункт "Керем Шалом" в Израел скоро може да бъде отворен, за да позволи повече хуманитарни доставки в Газа, където войната Израел-Хамас остави хората отчаяно недостигащи за основни нужди, съобщава "Ройтерс".

В Израел полковник Елад Горен, ръководител на гражданския отдел в COGAT, израелската агенция за гражданска координация с палестинците, каза пред репортери: "Ще отворим "Керем Шалом" само за проверка. Това ще стане през следващите няколко дни."

В Женева ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс каза пред репортери, че преговорите са в ход. "Сега има обещаващи признаци, че това може да бъде отворено скоро", каза той.

Ако това се случи, Грифитс каза, че това ще представлява голям тласък за хуманитарни операции, опустошен от израелските бомбардировки в двумесечната война.

"Това ще бъде първото чудо, което виждаме от няколко седмици, но също така ще бъде огромен тласък за логистичния процес и логистичната база на хуманитарна операция", каза той за възможното отваряне на "Керем Шалом".

САЩ са против създаването на буферна зона в ивицата Газа

САЩ са против създаването на буферна зона в ивицата Газа

Това каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър