Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подкрепи реформата на Съвета за сигурност на ООН и международната финансова система, за да ги приведе в съответствие с "реалностите на днешния свят".

Както органът на ООН, така и финансовата архитектура отразяват разпределението на силите от 1945 г. и трябва да бъдат актуализирани, каза Гутериш на пресконференция в неделя в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, Япония, цитира думите му Ройтерс.

"Глобалната финансова архитектура е остаряла, нефункционална и несправедлива", каза Гутериш. "Пред лицето на икономическите сътресения от пандемията COVID-19 и руската инвазия в Украйна, тя не успя да изпълни основната си функция на глобална защитна мрежа."

Гутериш заяви същото в събота, като написа в "Туитър" че е "време да се помисли сериозно за реформата" на международната финансова архитектура.

Съветът за сигурност на ООН беше подложен на критики през април, когато Русия пое ротационното председателство на 15-членния орган, въпреки факта, че 141 страни осъдиха нейната агресия срещу Украйна. Експерти твърдят, че ветото на Русия в Съвета за сигурност подкопава ефективността на ООН на международната сцена.

Конгресът на САЩ се опитва да изрита Русия от Съвета за сигурност към ООН

Конгресът на САЩ се опитва да изрита Русия от Съвета за сигурност към ООН

Хартата за управление на ООН не съдържа никакви разпоредби за отстраняване на постоянен член на Съвета за сигурност