Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш направи тази седмица нов опит за разрешаване на кризата със зърнената сделка, съобщава "Ройтерс".

Той изпрати във вторник писмо до руския президент Владимир Путин, в което предлага начин за по-нататъшно улесняване износа на руски храни и торове и осигуряване на продължаващите черноморски доставки на украинско зърно.

"Целта е да се премахнат препятствията, засягащи финансовите транзакции през Руската земеделска банка, което е основна загриженост, изразена от Руската федерация, и същевременно да се даде възможност за продължаване на потока на украинско зърно през Черно море", каза говорителят на ООН Стефан Дюжарик пред репортери в сряда.

Сделката, позволяваща безопасен черноморски износ на зърно и торове от Украйна, трябва да изтече в понеделник и Москва обяви, че няма да я удължи.

Преговорите между Путин и Ердоган - единствената надежда за зърнената сделка

Преговорите между Путин и Ердоган - единствената надежда за зърнената сделка

Инициативата изтича следващата седмица

Припомняме, че очакваните преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган остават единствената надежда. 

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

В събота Ердоган заяви, че оказва натиск върху Русия да удължи зърнената сделка, изтичаща на 17 юли, с поне три месеца. Той обяви посещение на Путин през август.

Впоследствие обаче Кремъл уточни, че не е планиран телефонен разговор между двамата лидери, нито е сигурно, че такава среща ще се проведе.

Анкара разгневи Москва с решението си от 8 юли да предаде на Киев петима задържани украински командири на част, която седмици наред защитаваше стоманодобивния завод в Мариупол. Кремъл твърди, че Анкара е нарушила споразуменията.

Русия няма намерение да поднови зърнената сделка след 17 юли

Русия няма намерение да поднови зърнената сделка след 17 юли

Русия полага усилия, за да гарантира, че всички кораби ще изпълнят своята мисия и ще напуснат Черно море до 17 юли.