Очакваните преговори между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган остават единствената надежда за удължаване на черноморската сделка за зърно, която изтича следващата седмица. Това съобщи руската информационна агенция РИА Новости.

Черноморската инициатива за зърно, сключена между Русия и Украйна с посредничеството на ООН и Турция през юли 2022 г., имаше за цел да предотврати световна продоволствена криза, като позволи на украинското зърно, блокирано заради руската инвазия, да бъде безопасно изнесено през черноморските пристанища.

Позовавайки се на неназован източник, запознат с преговорите, РИА Новости съобщи, че "няма оптимизъм" за удължаване на споразумението - позиция, която Москва повтаря често през последните седмици.

Русия няма намерение да поднови зърнената сделка след 17 юли

Русия няма намерение да поднови зърнената сделка след 17 юли

Русия полага усилия, за да гарантира, че всички кораби ще изпълнят своята мисия и ще напуснат Черно море до 17 юли.

"Нашата практика показва, че именно преговорите между двамата лидери са в състояние да променят ситуацията, сегашният труден период не е изключение", смята източникът.

"Към днешна дата това остава единствената надежда".

В събота Ердоган заяви, че оказва натиск върху Русия да удължи зърнената сделка, изтичаща на 17 юли, с поне три месеца. Той обяви посещение на Путин през август.

Впоследствие обаче Кремъл уточни, че не е планиран телефонен разговор между двамата лидери, нито е сигурно, че такава среща ще се проведе.

Анкара разгневи Москва с решението си от 8 юли да предаде на Киев петима задържани украински командири на част, която седмици наред защитаваше стоманодобивния завод в Мариупол. Кремъл твърди, че Анкара е нарушила споразуменията.

Ердоган: Имам специални отношения с Путин

Ердоган: Имам специални отношения с Путин

Politico: Реджеп Тайип Ердоган ♥ Владимир Путин