Министърът на здравеопазването на Гватемала Амелия Флорес обяви, че правителството е поискало от Русия да върне парите, които вече са били платени за дози от COVID-19 ваксината "Спутник V" заради неизпълнение на доставката, предаде "Ройтерс".

Правителството на президента Алехандро Яматеи плати около 80 млн. долара в началото на април за доставка на 8 млн. дози от руската ваксина. Досега то е получило само 150 000 от тях, уточниха от правителството, докато заразените с COVID-19 в централноамериканската страна стигнаха пикови стойности.

Министърът уточни, че Гватемала е предоставила на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ), който отговаря за дистрибуцията на ваксината в чужбина, 20 дни, за да достави обещаните дози.

Говорител на РФПИ е уверил, че допълнителни доставки от ваксината скоро щели да пристигнат в Гватемала.

"Очаква се още един самолет със "Спутник V" да пристигне в Гватемала тази седмица, като следващият идва още в началото на следващата седмица, за да продължим да изпълняваме задълженията си по договора", увери Глеб Брянски, директор за специални проекти в РФПИ, в изявление по имейл.

Президентът на Русия Владимир Путин разтръби ваксината "Спутник V" по целия свят. През март той обяви, че страната е подписала споразумения за производството на стотици милиони дози в чужбина.

Ала Русия е произвела само малка част от тях и продукцията ѝ е много по-малка от тази, произвеждана всеки месец от Pfizer и AstraZeneca.