Турция все още иска да се присъедини към Европейския съюз, въпреки кризата в еврозоната. Това заяви турският президент Абдулла Гюл, цитиран от БиБиСи.

По думите му включването на Турция в ЕС ще засили съюза. Според него членството на страната е проблемно само за онези, които имат тесен кръгозор и липса на стратегическо мислене в перспектива.

Гюл говори за турскоевропейските отношения в навечерието на тридневната си визита във Великобритания, отбелязва „Сънди Телеграф". Там той ще се срещне с премиера Дейвид Камерън, като основна тема на разговорите им ще е ситуацията в Сирия.

Агенциите припомнят и скорошното посещение на Гюл в Германия, където той отново  постави въпроса за присъединяването на страната му в ЕС на дневен ред, но срещна отпора на канцлера Меркел. Тя отново се противопостави на пълноправното турско членство и защити идеята за привилегировано сътрудничество на Турция с ЕС.

Турция е смятана за важен мост между Запада и мюсюлманските страни в Близкия Изток и Азия и също така има процъфтяваща икономика, която бележи ръст от 6.6% за тази година, отбелязва БиБиСи.

Въпреки това съпротивата за приемането й в редиците на съюза е категорична сред немалко негови членове.

В доклад, оповестен през лятото, комисията по вътрешни работи на британския парламент предупреди, че ако Турция влезе в ЕС, границите на блока ще се удължат до Сирия, Ирак и Иран, „което представлява значителен риск за сигурността, включително и като източник на голям брой нередовни имигранти".

бъде присъединена към съюза, Турция ще е първата страна членка с преобладаващо мюсюлманско население, припомня още БиБиСи.