Последователи на намиращия се в САЩ религиозен водач Фетхуллах Гюлен опитали да отровят турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това е обявил министърът на здравеопазването Мехмет Мюезиноглу, цитиран от „Хюриет”.

Изданието припомня, че Гюлен е враг на президента Ердоган и правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Фетхуллахистката терористична организация, незаконна организация, за която правителството казва, че е водена от Гюлен, следвала плътно официалния и личния живот на Ердоган. Тя доказала опитите си да го отрови, пише всекидневникът „Бугюн”.

„Тези, които искат да правят добри неща, винаги стават обект на такива намерения”, заявил здравният министър.

„Когато президентът видя това, той ги нарече хашашис”, заявил той, правейки препратка към средновековна ислямска секта, известна също като Асасини, извършвала убийства.

„Те развивали стратегия да сринат държавата отвътре. Правят това лукаво. Те са като вълци, облечени като овце”, коментирал здравният министър.

Вчера в Турция започна процесът срещу 69 души, включително Гюлен и бивши полицейски началници, обвинени в опит за преврат на турското правителство през 2013 година. Самият Гюлен е съден задочно.