Разгневени хаитяни нападнаха контингента на ООН, пристигнал от Непал, тъй като според тях те са донесли заразата в страната, съобщава РИА Новости.

В уличните безпорядъци участие взеха няколко хиляди души. Освен, че подпалиха няколко автомобила, хаитяните замеряха с камъни базата на миротворците и полицейския участък в града.

Войници от омиротворителната мисия на ООН застреляха един протестиращ по време на демонстрации срещу присъствието на "сините каски" в страната. Десет цивилни и шестима военни от ООН са пострадали при избухналите сблъсъци в Кап Аитиен - вторият по численост град в Хаити.

Местните власти използвали сълзотворен газ, за да разпръснат насъбралото се множество.

Говорителят на мисията на ООН в страната Винченцо Пуглиезе заяви, че протестите са политически мотивирани заради наближаващите президентски и парламентарни избори:

„Изправени сме пред последствията от епидемията от холера в страната. Наближават избори, което поражда политическо напрежение сред населението. Моето усещане е, че уязвимостта на населението се манипулира от определени фигури и се насочва в една или друга посока, което не е в наша полза", заяви Винченцо Пуглиезе.

Базата на непалските миротворци е разположена южно от град Кап Аитиен. Те пристигнаха в страната през октомври - точно, когато тяхната родина бе паднала в плен на холерата. Само седмица по-късно и в Хаити бяха регистрирани първите случаи на холера.

Според данните на агенцията от ООН са признали, че в базата от миротворците има известни проблеми със санитарните и хигиенни условия, но те не са предизвикали епидемията.

Холерата се разпространява от заразени водоизточници като причинява обезводняване и смърт. До момента епидемията е отнела живота на над 900 души, а около 15 000 са болни.