Хакнатият преди дни тръбопровод в САЩ Colonial Pipeline е възобновил дейността си в сряда, предаде Business insider.

"След рестартирането ще са необходими няколко дни, докато веригата за доставка на продукти се нормализира. Някои пазари, обслужвани от Colonial Pipeline, могат да изпитат или продължават да изпитват периодични прекъсвания на обслужването по време на стартовия период", предупредиха от компанията. Colonial ще достави толкова гориво, колкото е възможно безопасно и ще продължи да го прави, докато пазарите се нормализират", добавиха, като уточниха още, че се провеждат различни оценки на безопасността, докато възобновява дейността си.

Припомняме, че шофьорите в югоизточните щати на САЩ образуваха опашки, за да напълнят резервоарите от намаляващия брой бензиностанции, продаващи гориво, пренебрегвайки молбите на правителството хората да не се запасяват, след като спирането на главния регионален тръбопровод навлезе в шестия си ден.

В САЩ видяха връзка с Русия в хакерската атака срещу тръбопроводната компания

В САЩ видяха връзка с Русия в хакерската атака срещу тръбопроводната компания

Група хакери, наричащи себе си DarkSide

Междувременно средната национална цена на бензина се покачи до над 3 долара за галон днес, най-високата от октомври 2014 г., съобщи Американската автомобилна асоциация.

Администрацията на американския президент Джо Байдън призова американците да не се запасяват с гориво по време на прекъсването на тръбопровода, като подчерта, че паническото купуване само ще засили прекъсванията на доставките в бензиностанциите, които изпитват затруднения да получат нови доставки. Тя също така предупреди американците да не пълнят найлонови торби с бензин, след като публикация в "Туитър" показа, че някои го правят.

Хакерите, стоящи зад кибератаката срещу най-голямата американска тръбопроводна компания Colonial Pipeline, може да са свързани с Русия. Това съобщи преди дни CNN, позовавайки се на източници сред бивши служители на американската администрация, работили в областта на киберсигурността.

По-рано беше съобщено, че група хакери, наричащи себе си DarkSide, може да стоят зад атаката. По информация на CNN групата произхожда от Русия. Според източниците на телевизията участващите в нея хакери не извършват нападения в рускоезични страни.

Паникьосани американци се тълпят по бензиностанциите, не слушат властите да не се запасяват с гориво

Паникьосани американци се тълпят по бензиностанциите, не слушат властите да не се запасяват с гориво

След хакерската атака, спряла важен тръбопровод, осигуряващ с гориво Източното крайбрежие