Евентуалното прекратяване на огъня в Газа може да бъде финализирано "в рамките на 24 до 48 часа", ако Израел се съгласи с условията на "Хамас" по време на продължаващите преговори. Това заяви високопоставен служител на палестинската групировка пред "Франс прес".

Той подчерта, че ключовите искания включват връщане на разселените палестинци в Северна Газа и увеличаване на хуманитарната помощ. По негови думи перспективата за примирие зависи от желанието на Израел да изпълни тези условия.

Новината идва, след като делегации на "Хамас", Катар и Съединените щати пристигнаха в египетската столица Кайро, за да подновят преговорите за прекратяване на огъня. Очаква се по-късно да се присъединят и израелски представители.

Днешните преговори са потенциално последното препятствие пред споразумение, съгласно което боевете ще бъдат прекратени за шест седмици, съобщава "Ройтерс".

Вашингтон твърди, че споразумението за прекратяване на огъня е вече "на масата", одобрено е от Израел и чака подпис само от екстремистите. Враждуващите страни обаче дадоха малко информация относно това дали е постигнат някакъв напредък.

"Хамас" попари оптимизма на Байдън за примирие в Газа

"Хамас" попари оптимизма на Байдън за примирие в Газа

Очакванията на САЩ не отразявали действителната ситуация на място

След пристигането на делегацията на "Хамас" палестински служител уточни, че споразумението "все още не е налице". От израелска страна няма официално потвърждение дори за присъствието на нейна делегация.

Според източник, запознат за преговорите, Израел може да не се включи в преговорите в Кайро, освен ако "Хамас" първо не представи пълен списък на заложниците, които са все още живи - искане, което според палестински източник "Хамас" досега е отхвърлял като преждевременно.

"Пътят към прекратяване на огъня точно сега, буквално в този час, е ясен. И има сделка на масата. Има рамкова сделка", изтъкна американски служител.

Постигането на споразумение би довело до първото удължено примирие във войната, която от началото си преди пет месеца досега е имала само едноседмична пауза през ноември. Десетки заложници, държани от екстремистите, ще бъдат освободени в замяна на стотици палестински затворници.

Помощта за обсадената Газа ще бъде увеличена, за да се спасят животите на палестинците, изправени пред глад. Очаква се боевете да спрат навреме, за да се предотврати мащабното планирано израелско нападение срещу Рафах, където над половината от 2,3-милионното население на Газа е приклещено до границата на анклава. Израелските сили ще се изтеглят от някои райони и ще позволят на жителите на Газа да се върнат по домовете си, изоставени по-рано по време на войната.

Израел е одобрил споразумението и чака "Хамас"

Израел е одобрил споразумението и чака "Хамас"

Предложението включва шестседмичното прекратяване на огъня в Газа, както и освобождаването на заложници

Споразумението обаче няма да изпълни основното искане на "Хамас" за окончателен край на войната и същевременно ще остави неясна съдбата на повече от половината от над 100 оставащи заложници - сред които израелски мъже в боеспособна възраст, които не са обхванати от споразумението за освобождаване на жени, деца, възрастни хора и ранени.

Египетските посредници предложиха засега тези въпроси да бъдат оставени настрана, уверявайки, че те ще бъдат решени на по-късен етап. Източник от "Хамас" посочи, че групировката все още се бори за "пакетна сделка".

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че споразумение може да бъде постигнато още в понеделник. Оттогава обаче Вашингтон се отказа от толкова категоричен график. Целта е сделката да се постигне навреме, за да се спрат битките за месеца на постите на мюсюлманите Рамадан, който започва след седмица.