Предстои преговорите в Кайро за примирие в Газа да бъдат подновени в неделя, съобщиха в събота египетски източници от сферата на сигурността, цитирани от Reuters. В израелска медийна публикация обаче се твърди, че страната няма да изпрати делегация на преговорите, докато не получи пълен списък на държаните в анклава израелски заложници, които все още са живи.

Към момента няма коментар от страна на Израел или от палестинската въоръжена групировка Хамас, които преговарят чрез посредници, сред които са Египет и Катар.

Международният натиск за прекратяване на огъня се засилва, като повече от 30 000 палестинци са убити в израелската офанзива в Газа според здравните власти в Газа, а ООН предупреждава, че една четвърт от местното население е застрашено от глад.

Заричайки се да унищожи "Хамас", Израел започна офанзивата в отговор на нападението на групировката от 7 октомври, при което 1200 души бяха убити и други 253 бяха отвлечени, по израелски данни.

Байдън се надява на примирие в Газа през март

Байдън се надява на примирие в Газа през март

По време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан

Египетски източници твърдят, че се очаква делегациите на Израел и Хамас да пристигнат в Кайро в неделя. По думите им случаят с убитите от израелските сили над 100 души на опашка за хуманитарна помощ край град Газа в четвъртък не е забавил разговорите, а е подтикнал преговарящите да побързат, за да запазят постигнатия до момента напредък. Израел обвинява за повечето от смъртните случаи тълпите около камионите с хуманитарна помощ и твърди, че жертвите са били стъпкани.

Според египетските източници двете страните са се разбрали за продължителността на примирието в Газа, както и за освобождаването на заложници и затворници. За финализирането на договорката обаче е нужно да се стигне до споразумение за изтегляне на израелските сили от северната част Газа и завръщане на местните жители.

Израелското издание Ynetnews обаче твърди, цитирайки неназован високопоставен служител, че Израел няма да изпрати делегация на преговорите в Кайро, докато не получи пълен списък на заложниците, държани в Газа, които все още са живи. Според публикацията основният въпрос, по който се работи, е уточняването на броя на заложниците, който да бъдат освободени, и на палестинските затворници, които да бъдат пуснати от Израел в замяна. "Докато не бъдат дадени ясни отговори, делегация няма да замине за Кайро", цитира изданието думите на служителя.