Израел по същество одобри рамката на предложеното споразумение за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложници. Сега е необходимо и "Хамас" да се съгласи с това. Това съобщи в събота високопоставен служител на администрацията на САЩ, цитиран от АП.

Израелците повече или по-малко приеха предложението, което включва шестседмичното прекратяване на огъня в Газа, както и освобождаването на заложници, считани за уязвими - болни, ранени, възрастни хора и жени, каза служителят.

"Израелците по същество са подписали елементите на споразумението", каза служителят. "Точно сега топката е в полето на Хамас и ние продължаваме да натискаме това възможно най-силно."

Служителят информира репортерите при условие за анонимност, тъй като не са упълномощени да обсъждат публично подробности за текущите преговори за прекратяване на огъня.

САЩ доставиха първите пратки за Газа по въздух

САЩ доставиха първите пратки за Газа по въздух

35 000 хранителни продукти бяха хвърлени от военни самолети, както Вашингтон обеща

Припомняме, че по-рано беше съобщено, че предстои преговорите в Кайро за примирие в Газа да бъдат подновени в неделя. Това съобщиха в събота египетски източници от сферата на сигурността. В израелска медийна публикация обаче се твърди, че страната няма да изпрати делегация на преговорите, докато не получи пълен списък на държаните в анклава израелски заложници, които все още са живи.

Египетски източници твърдят, че се очаква делегациите на Израел и Хамас да пристигнат в Кайро в неделя. По думите им случаят с убитите от израелските сили над 100 души на опашка за хуманитарна помощ край град Газа в четвъртък не е забавил разговорите, а е подтикнал преговарящите да побързат, за да запазят постигнатия до момента напредък. Израел обвинява за повечето от смъртните случаи тълпите около камионите с хуманитарна помощ и твърди, че жертвите са били стъпкани.

Според египетските източници двете страните са се разбрали за продължителността на примирието в Газа, както и за освобождаването на заложници и затворници. За финализирането на договорката обаче е нужно да се стигне до споразумение за изтегляне на израелските сили от северната част Газа и завръщане на местните жители.

Израелското издание Ynetnews обаче твърди, цитирайки неназован високопоставен служител, че Израел няма да изпрати делегация на преговорите в Кайро, докато не получи пълен списък на заложниците, държани в Газа, които все още са живи. Според публикацията основният въпрос, по който се работи, е уточняването на броя на заложниците, който да бъдат освободени, и на палестинските затворници, които да бъдат пуснати от Израел в замяна. "Докато не бъдат дадени ясни отговори, делегация няма да замине за Кайро", цитира изданието думите на служителя.

Преговорите в Кайро за примирие в Газа се очаква да бъдат подновени в неделя

Преговорите в Кайро за примирие в Газа се очаква да бъдат подновени в неделя

Израел иска пълен списък на заложниците, за да изпрати делегация на преговорите

Международният натиск за прекратяване на огъня се засилва, като повече от 30 000 палестинци са убити в израелската офанзива според здравните власти в Газа, а ООН предупреждава, че една четвърт от местното население е застрашено от глад.

Заричайки се да унищожи "Хамас", Израел започна офанзивата в отговор на нападението на групировката от 7 октомври, при което 1200 души бяха убити и други 253 бяха отвлечени, по израелски данни.