Движението "Хамас" твърди, че Голямата джамия на Омар (Голямата джамия в Газа, джамията Ал-Кабир) е била разрушена в резултат на израелски въздушен удар.

Това съобщи телевизия Al Ghad. Медията се позова на изявлението на палестинската групировка.

Според "Ройтерс" снимки, на които се виждат срутените стени и покрив на сградата, както и голяма пукнатина в основата на минарето, са публикувани и от други медии, контролирани от "Хамас".

Не беше възможно да се определи точно кога са направени снимките.

Голямата джамия на Омар, наричана още Голямата джамия, се намира в стария квартал на град Газа, построена е през пети век, припомни АФП.

ООН разглежда резолюция за прекратяване на огъня в ивицата Газа
Обновена

ООН разглежда резолюция за прекратяване на огъня в ивицата Газа

САЩ няма да подкрепят подобна резолюция на Съвета за сигурност

Това е най-старата и най-голямата джамия в анклава. Стои на мястото на стар християнски храм, превърнат в джамия след арабското завоевание.

Палестинските медии съобщават, че джамията е била обстрелвана многократно от Израел. Израелската армия не коментира обвиненията, пише Times of Israel.

Министерството на антиките в Газа изчислява, че 104 джамии са били разрушени в анклава от началото на войната. Властите на контролирания от "Хамас" анклав се обърнаха към ЮНЕСКО за защита на древните архитектурни паметници.

Израелската армия нанася удари по ивицата Газа, откакто бойци на "Хамас" нападнаха Израел на 7 октомври, убивайки стотици и ранявайки хиляди израелци и вземайки заложници.

Израелският посланик в ООН: Мирът е възможен, само когато "Хамас" бъде унищожен

Израелският посланик в ООН: Мирът е възможен, само когато "Хамас" бъде унищожен

Визия за Близкия изток

На 5 декември началникът на Генералния щаб на армията за отбрана на Израел генерал-лейтенант Херци Халеви обяви, че израелската армия е преминала към третия етап от наземните операции в ивицата Газа. Той каза, че войските са превзели много крепости на "Хамас" в северната част на региона и сега атакуват точки на юг.