Няма напредък в преговорите между "Хамас" и Израел относно прекратяването на огъня и размяната на заложници въпреки съобщенията за изтекло предложение за примирие. Това заяви говорителят на катарското министерство на външните работи Маджед бин Мохамед Ал-Ансари на пресконференция в Доха.

"Има много развития в рамките на усилията за посредничество и те продължават на различни нива, нямаме нищо ново за съобщаване", посочи той.

Ал-Ансари отбеляза, че не е постигнато споразумение между "Хамас" и Израел по нито един от основните въпроси, свързани с прекратяването на огъня в Газа.

Той посочи и че Катар не може да коментира изявлението на президента на Съединените щати Джо Байдън, че се очаква примирие да бъде постигнато до понеделник.

Al-Hadath: Постигнат е значителен напредък по споразумение за заложниците в Газа

Al-Hadath: Постигнат е значителен напредък по споразумение за заложниците в Газа

Обмисля се вариант за освобождаването на 40 израелски заложници, 200-300 палестински затворници

Междувременно служител на "Хамас" отрече пред "Скай нюз" групировката да е получавала официално предложение за "всеобхватно" прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Той разкри, че от "Хамас" са предупредили посредниците, че няма да подкрепят опитите на израелския премиер Бенямин Нетаняху да "манипулира преговорите, за да спечели повече време за изпълнение на плановете си, особено гладна война срещу палестинския народ, както и че преговорният процес няма да има неограничено време".

Преди това високопоставеният представител на "Хамас" в Ливан Осама Хамдан заяви, че предложението за временно прекратяване на огъня, оповестено от САЩ, не отговаря на изискванията на групировката.

"Проектът на срещата на върха в Париж е американско предложение и целта му е да даде на израелския премиер Бенямин Нетаняху повече време да се подготви за нова атака", изтъкна той и подчерта, че изтеклият документ се използва за "пропагандни" цели.

"Хамас" обмисля предложение за 40-дневно примирие в Газа

"Хамас" обмисля предложение за 40-дневно примирие в Газа

Предвижда се и размяна на палестински затворници за израелски заложници в съотношение 10 към 1

Снощи президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Израел се е съгласил да не участва във военни действия по време на Рамадан в ивицата Газа, който се очаква да започне вечерта на 10 март и да приключи вечерта на 9 април.

Той отбеляза, че Израел се е ангажирал да направи всичко възможно, за да евакуира палестинците от Рафах, преди да засили кампанията си там за унищожаване на "Хамас".

Съобщеното шестседмично споразумение за прекратяване на огъня ще включва освобождаването на приблизително 400 палестинци от Израел в замяна на освобождаването на 40 заложници от ивицата Газа.

След като палестинската групировка уби 1200 души и взе 253 заложници при атаката на 7 октомври, Израел започна сухопътна офанзива срещу Газа. По данни на здравните власти в анклава до момента близо са загинали 30 000 души.

Израел иска да ликвидира "Хамас", въпреки икономическите загуби

Израел иска да ликвидира "Хамас", въпреки икономическите загуби

Министърът на икономиката и промишлеността Нир Баркат поставя приоритет войната в Газа