Израел е решен да спечели войната в Газа и да елиминира "Хамас", независимо от икономическите щети за страната. Това заяви в понеделник министърът на икономиката и промишлеността Нир Баркат, цитиран от "Ройтерс".

Икономиката на Израел на стойност 500 милиарда долара претърпя удар по време на продължаващата повече от четири месеца война срещу палестинската въоръжена групировка в Газа. Хиляди напуснаха израелския пазар на труда и отидоха да служат в армията.

Но Баркат, който е смятан за потенциален кандидат за наследник на премиера Бенямин Нетаняху, даде да се разбере, че националната сигурност е не само първостепенна, но и жизненоважна за икономиката на Израел.

Запитан какво може да означава рискът от по-голям търговски дефицит и ново понижаване на рейтингите за Израел, Баркат каза пред "Ройтерс": "Вижте, ние сме решени да спечелим войната. Ние ще спечелим войната, независимо от всичко."

"Мисля, че когато хората гледат икономиката на Израел, те искат да се уверят, на първо място, че ние сме сигурна страна", каза той по време на посещение в Обединените арабски емирства за конференция на министрите на света Търговска организация.

Той каза, че Израел е преодолявал по-трудни ситуации в миналото и добави: "Мисля, че когато хората гледат икономиката на Израел, те искат да се уверят, на първо място, че ние сме сигурна държава."

Баркат каза, че Израел ще вземе заем в близко бъдеще. Този заем, съчетан с икономическото въздействие на войната, ще увеличи съотношението дълг към брутен вътрешен продукт (БВП) - мярка за способността на Израел да изплати дълга си - от 62% на 70%, каза той.

Но Баркат прогнозира, че следвоенната икономика ще расте, печелейки от бума на иновациите във високотехнологичния сектор на Израел, основен принос за икономиката.

Чужденци ще продължат да заемат работните места на палестинци от окупирания Западен бряг и Газа, преди "Хамас" да атакува Израел на 7 октомври.

Той каза, че палестинските работници ще могат да се върнат само, когато палестинската власт, която има ограничено управление над части от Западния бряг, въведе реформи, включително прекратяване на изплащането на стипендии на семействата на бойци, убити или хвърлени в затвора от израелските власти.

Коментарите на Баркат за войната са в съответствие с многократните твърдения на Израел, че възнамерява да постигне целта си във войната.

Докато преговарят за примирие, Израел и Хамас се бият в цяла Газа

Докато преговарят за примирие, Израел и Хамас се бият в цяла Газа

Най-малко 86 палестинци са били убити при израелски удари от събота

Израелските сили за отбрана представиха по-рано на военния кабинет план за евакуация на цивилни граждани от Рафах в южната част на ивицата Газа. Това съобщиха от канцеларията на израелския премиер.

Армията "представи план за евакуация на населението от районите на бойни действия в ивицата Газа, както и предстоящ оперативен план", се казва в изявлението.

Освен това късно в неделя вечерта кабинетът одобри предоставянето на хуманитарна помощ в южната част на Ивицата Газа "по такъв начин, че да се предотвратят мародерствата, които бяха извършени в северната част на Ивицата Газа и в други райони".

Al-Hadath: Постигнат е значителен напредък по споразумение за заложниците в Газа

Al-Hadath: Постигнат е значителен напредък по споразумение за заложниците в Газа

Обмисля се вариант за освобождаването на 40 израелски заложници, 200-300 палестински затворници

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви в неделя, че операцията на територията на ивицата Газа в Рафах може да бъде отложена за известно време при условие, че бъде постигнато споразумение с групировката "Хамас" за освобождаването на заложници, но че офанзивата все пак ще продължи.

"Ако имаме сделка, операцията може да бъде отложена по някакъв начин, но така или иначе ще се случи. Ако няма сделка, ние така или иначе ще проведем операцията", заяви Нетаняху в ефира на американския телевизионен канал CBS.

Премиерът добави, че "след няколко седмици", след като Израел започне военната операция в Рафах, ще има "пълна победа".

Турция обвини Израел пред Съда в Хага за конфликта в региона

Турция обвини Израел пред Съда в Хага за конфликта в региона

Не може да има мир без решаване на израелско-палестинския конфликт

Въпреки предупрежденията на европейските съюзници и призивите на САЩ за "надежден" план за защита на цивилното население преди нападението, Нетаняху остава твърдо решен да се справи със ситуацията в Рафах по военен път.

Около 30 000 са загиналите палестинци в крайбрежния анклав.