Управляващите от Хамас заявяват, че новото палестинско правителство, за което се преговаря да бъде сформирано, няма да признае Израел нито ще приеме двустранно решение на конфликта в Близкия изток, както настояват Израел и САЩ, предаде Ройтерс.

Говорителят на Хамас Фаузи Бархум каза, че програмата на предложеното правителство на националното единство с Фатах няма да признае Израел и няма да включва приемане на двустранното решение на конфликта.

Говорителят поясни, че Хамас не приема двустранното решение, тъй като то представлява пряко признаване на израелската страна, а в това отношение позицията на Хамас остава непроменена, категоричен е Бархум.

Ние отказваме да се присъединим към всяко правителство, което признава Израел, заяви той.

Тази позиция според Ройтерс заплашва е да подкопае усилията на палестинците за прекратяване на продължилото осем месеца икономическо ембарго на автономията, като сформират нов кабинет, който да е по-приемлив за Запада.

Икономическата криза в палестинските територии след спирането на пряката международна помощ за администрацията и другите мерки създадоха редица проблеми на властите при изплащане на заплатите и станаха причина за масови протести.

Причина за бойкотиране на управлението бе, че то отказа да признае правото на Израел да съществува, да се откаже от насилието и да приеме постигнатите мирни договорености, за което настояваше международната общност.