Палестинската въоръжена групировка "Хамас" предупреди в неделя, че нито един заложник няма да напусне територията жив, освен ако исканията на групировката не бъдат изпълнени от израелските власти.

"Нито фашисткият враг и неговото арогантно ръководство, нито неговите поддръжници могат да вземат своите пленници живи без размяна и преговори и удовлетворяване на исканията на съпротивата", каза Абу Обейда, говорител на въоръженото крило цитиран от АФП.

Той направи изявлението в телевизионно предаване предаване.

Сергей Лавров: Атаките на "Хамас" не оправдават действията на Израел

Сергей Лавров: Атаките на "Хамас" не оправдават действията на Израел

Той призова за международен мониторинг в ивицата Газа

Едноседмичното примирие във войната, което се провали на 1 декември, доведе до освобождаване на 105 заложници, държани от групата, включително 80 израелци, освободени в замяна на 240 палестински затворници.

Израел в събота съобщи, че 137 пленници остават на палестинската територия.

Посредникът Катар каза в неделя, че продължават усилията за осигуряване на ново примирие и освобождаване на повече заложници, но предупреди, че безмилостната израелска бомбардировка "стеснява прозореца" за успешен изход.

Обейда каза, че групировката ще продължи да се бие с израелските сили.

"Нямаме друг избор, освен да се борим с този варварски окупатор във всеки квартал, улица и алея, каза той. Холокостът на врага има за цел да сломи силата на нашата съпротива, но ние се бием на нашата земя в свещена битка."

Здравната система на Газа "е на колене и се срива", каза ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус в неделя, докато Израел продължава военната си офанзива в палестинския анклав.

СЗО: Здравната система в Газа е в колапс, половината население гладува

СЗО: Здравната система в Газа е в колапс, половината население гладува

Отчита се увеличаване на инфекциите

С повече от 46 000 ранени, над 17 000 докладвани смъртни случая и 1,9 милиона разселени хора, продължаващата война между Израел и Хамас в ивицата Газа доведе до "сигнали за епидемични заболявания, включително кървава диария и жълтеница", каза Гебрейесус пред страните-членки на СЗО. "Получаваме доклади за високи нива на подобни на диария заболявания и респираторни инфекции. Очаква се ситуацията само да се влоши, докато боевете продължават," каза той.

Половината от населението на Газа гладува, каза заместник-директорът на Световната продоволствена програма на ООН Карл Скау, цитиран от Би Би Си.

Въпреки войната пациентите продължават да се нуждаят от рутинни здравни грижи, като над 180 жени раждат всеки ден и около 2000 пациенти се нуждаят от лечение за рак. Но тъй като само 14 болници от първоначалните 36 функционират само частично. Гебрейесус каза, че работата на здравните работници "е невъзможна".

Според международното право здравните заведения трябва да бъдат защитени по време на конфликт, но СЗО е потвърдила над 449 атаки срещу здравни заведения в Газа и Западния бряг.

100 камиона с хуманитарна помощ влязоха в Газа в събота

100 камиона с хуманитарна помощ влязоха в Газа в събота

Акция в подкрепа на палестинците

В неделя израелски танкове навлязоха в центъра на Хан Юнис, което "Ройтерс" описа като нов удар в сърцето на главния град в южната част на ивицата Газа.