Радикалната палестинска групировка "Хамас" обвини САЩ в "нахална намеса" в палестинците дела, след като специалният пратеник на американския президент Доналд Тръмп за Близкия изток настоя "Хамас" да бъдат разоръжени и да признаят Израел, ако ще бъдат част от каквото и да е правителство на единството на Палестина, съобщава "Франс прес".

САЩ настояват: Правителството на единството на Палестина трябва да разоръжи "Хамас"

САЩ настояват: Правителството на единството на Палестина трябва да разоръжи "Хамас"

Палестинците също така трябва да признаят държавата Израел

"Това е нахална намеса в палестинските дела, защото това е правото на нашия народ да избира своето правителство според своите върховни стратегически интереси", изтъкна високопоставеният член на "Хамас" Басем Наим пред АФП.

Той обвини Джейсън Грийнблат, специалния представител на Тръмп за международните преговори, че отстъпва на натиска от страна на дясното правителство на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Това изявление идва под натиск от крайнодясното правителство на Натаняху и е в съответствие с изявлението на Нетаняху от преди два дни", изтъкна представителят на "Хамас".

"Хамас" и палестинските им опоненти от "Фатах" сключиха споразумение в началото на месеца, съгласно което радикалните ислямисти от "Хамас" ще предадат контрола над Ивицата Газа на международно признатата палестинска власт до 1 декември, като се очакват и преговори за сформиране на правителство на единството на Палестина между "Фатах" и "Хамас".

По-рано днес Грийнблат заяви в първия си подробен отговор на споразумението за помирение между "Хамас" и "Фатах", че всякакво подобно правителство трябва да се ангажира с ненасилие и да "разоръжи терористите", като очевидно имаше предвид "Хамас".

"Хамас" и Израел водиха три войни от 2008 г. насам.